8.12.2017. 17:00
3
Muriz Memić: Inzko i Wigemark su me uputili na Milana Tegeltiju koji neće da me primi
Nakon održanog glavnog pretresa protiv Ljube i Bekrije Seferovića u slučaju smrti Dženana Memića na kojem je svjedočila nevjenčana supruga Ljube Seferovića Vasvija Sejdović koja je demantirala svoj iskaz dat 24. juna 2016. godine te danas kazala da Ljubo nije udario nikakve pješake u Velikoj aleji, uslijedile su reakcije i advokata Rusmira Karkina, oca Dženana Memića Muriza Memića i advokata porodice Memić Ifeta Ferageta.

Advokat Karkin kazao je da je Tužilaštvo KS snimak rekonstrukcije od 13. juna 2016. godine predložilo u izvođenju svojih dokaza.

- Sud je potvrđivanjem optužnice potvrdio da je taj dokaz usvojen i da bi se on kao takav trebao provesti. Okolnost da je ovaj svjedok Vasvija Sejdović odbila svjedočenje kao svjedok Tužilaštva nije proveden dokaz snimak rekonstrukcije. Okolnost da je ona predložena kao svjedok odbrane je utjecala i na odluku odbrane da predloži izvođenje ovog dokaza. Ja o njemu neću sada pričati, s obzirom da je sud donio odluku kakvu je donio (odbio prijedlog odbrane da se prikaže snimak op.a.), ali ostajem pri stavu da je ovaj dokaz uveden kao dokaz Tužilaštva te nije jasno kako će ga sud cijeniti kao dokaz ukoliko je danas donio ovakvu odluku – kazao je Karkin.

Tužilaštvo KS je pokušavalo na svaki način ovog svjedoka zbuniti i iznuditi iskaz koji njima odgovora, kazao je Karkin.

On je dodao i da sva vještačenja koja je provelo Tužilaštvo KS u okviru istrage i koja su provedena kao dokazi, odbrana osporava zakonitost izvođenja tih dokaza.

- Odbrana je predložila da se provedu vještačenja i sud je dozvolio da se provedu vještačenja po vještacima odbrane. Istina je da imamo problema sa osobama koje je predložila u smislu da vještaci koji su predloženi nemaju kapacitete, tehničkog odnosno nemaju vremena da provedu vještačenje. Ali ta će se vještačenja i provesti – kazao je Karkin.

Odbrana je pristala da se saslušaju svjedoci, jer je plan odbrane bio da se provedu vještačenja pa da se onda saslušaju svjedoci.

Muriz Memić ponovio je da se ovaj postupak nije trebao ni voditi, te da je riječ o izmišljenom postupku.

- Danas tužioci čitaju optužnicu koja nije trebala ni postojati. Oni će jednog dana odgovarati za to. Njihov šef je Dalida Burzić. Ona je vođa te bande. Vasvija je danas pokazala šta znači igrati se s Romima, ja to od početka tvrdim.

Sud danas nije prihvatio prijedlog odbrane da se pročita iskaz dr. Alije Čelje, ali je Memić kazao da on najviše vjeruje tom iskazu.

- On je meni rekao da je Dženana držao u rukama pokušao ga spasiti. Pročitat će se izjava doktora Čelje da Dženana nije udarilo auto, već da je to bio udarac predmetom i ja ću to dokazati.

Memić je kazao da se obraćao visokom predstavniku Valentinu Inzku, specijalnom predstavniku EU Lars Gunnaru Wigemarku.

- Oni su me uputili na adresu Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a. Više od 30 poziva sam imao prema VSTV-u kontaktirao sam s Admirom Katicom. Još nikad me nije primio Milan Tegeltija, evo ga javno pozivam da me primi. Obraćao sam se i ministru Mektiću da mu prijavim najveći slučaj korupcije u BiH. To su ljudi koji ovo trebaju da riješe.

Advokat Ifet Feraget kazao je da „pravda nije kad štitite ubice, a procesuirate pogrešne ljude“.

- Ovo je ogromna sramota, ovo je ogroman korak unazad. Predmet i slučaj Dženan Memić je za BiH puno važniji od autoceste, od pristupnih pregovora i od valutne klauzule. Pozivam sve odgovorne ljude, članove Predsjedništva BiH, predstavnike međunarodne zajednice i Milana Tegeltiju da zaustavi ovu havariju. Ovaj postupak se može okončati sutra, Sudu je već jasno da ovo nije ovako. U ovom postupku ne treba utvrđivati kako je bilo, već u drugom postupku. Ali prije tog postupka treba provesti postupak kvalitetne istrage, provjere disciplinske odgovornosti i utvrditi zbog čega tužilac Meris Ćato na današnjem suđenju tvrdi da je odbrani dostavio sve dokaze kad je odbrana dostavila podnesak sa imenom, prezimenom, adresom svim tih 200 dokaza.

Feraget je kazao da su ti dokazi sakriveni i da je to najveća moguća povreda u postupku.

- Ja sam razočaran postupanjem Tužilaštva. Ovom svjedoku su ubačene riječi koje je mogao izgovoriti Abdulah Sidran. Ovo je očigledni nonsens, pokušaj Tužilaštva da preko ovakvog svjedoka pokuša događaj usmjeriti na pogrešnu stranu - zaključio je Feraget. 

(Patria)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.