10.9.2018. 16:35
0
Smrad sa deponije Smiljeviću svakodnevno guši građane Sarajeva: Vlasti tvrde da se radi na rješavanju problema
Na sastanku o realizaciji programa aktivnosti u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići u 2018., koji je održan danas u Sarajevu, istaknuo je da se intenzivno odvijaju predviđeni radovi, pri čemu je najbitnije uspostavljanje bušotina za otplinjavanje na centralnom dijelu odlagališta, uvezivanje cjevovoda u sistem, te povezivanje na baklju za spaljivanje ili energetsko korištenje u ovisnosti od sastava deponijskog plina, koji će u tom postupku biti konkretno utvrđen.

Osim toga, naglašeno je da je u augustu završen rad pilot postrojenja za prečišćavanje procjednih voda, izgradnji dodatne sanitarne plohe za odlaganje komunalnog otpada, pripremi projektnog zadatka za dopunu glavnog projekta izgradnje odlagališta u smislu proširenja tijela deponije od centralnog ka čeonom dijelu, itd.

Tokom diskusije dato je iscrpno stručno obrazloženje vezano za tretman procjednih voda i istaknut zahtjev prema Općini Novi Grad za izgradnju kanalizacionog sistema u naselju Zabrđe. Posebno je podvučeno da nema konačnog odabira tehnologije prečišćavanja i izgradnje prečistača bez izgrađenog kolektora, koji će prikupljati otpadne vode deponije, ali i više stotina stambenih objekata izgrađenih posljednjih godina sa direktnim ispustima u Lepenički potok. U tom kontekstu, bit će eliminisan i taj značajan izvor neugodnih mirisa, osim neutraliziranja mirisa iz deponijskih gasova kroz sistem koji će biti završen do kraja ovog mjeseca.

Takođe, razgovarano je i o izgradnji novih savremenih jama grobnica za animalni otpad, koje će sadržavati biofiltere za prečišćavanje otpadnih gasova. Operativni tim je, uz obavezu kontrolisanja vrsta i količina otpada koji se dovozi na deponiju, zatražio da bude dozvoljeno dodatno odlaganje zemlje iz iskopa u svrhu prekrivanja aktivne sanitarne plohe inertnim materijalom.

U tom cilju potrebno je hitno napraviti analizu i procjenu potrebnih količina te vrste materijala, pri čemu se mora voditi računa o kvalitetu, propusnosti, čistoći iskopa bez građevinskog otpada, a insistirano je i na evidenciji količina koje će se koristiti za prekrivku, da se ne bi nepotrebno zauzimao skupi deponijski prostor.

Osim što su se vremenske prilike tokom ljetnog perioda negativno odrazile na pojavu štetnih mirisa, isto se desilo i s pojačanim prilivom voda iz više različitih izvora i zbog čega je zatraženo odobravanje dodatnih sredstava za rješavanje uočenih problema, u odnosu na 1,3 miliona KM koliko je predviđeno za 2018.

Od 2016., kad je donesen Plan sanacije i proširenja sarajevske deponije, za implementaciju različitih mjera je uloženo sedam miliona KM, od čega četiri miliona iz budžeta Kantona, a tri miliona bespovratnih sredstava iz IPA fonda.

Današnji sastanak je organizovalo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS s članovima Operativnog tima, te predstavnicima KJKP Rad, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture i Zavoda za planiranje razvoja KS, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.