27.11.2018. 17:04
0
"Djevojčice putem tzv. ugovorenih brakova budu vrbovane, potom završe kao žrtve prosjačenja i trgovine ljudima"
Žene i djevojčice žrtve nasilja trebaju ruku za izlazak iz emotivnog bezdana. Što je ruku više odgovor na nasilje je sinhronizovaniji. Zahvaljujući aktivizmu adrese za pomoć osobama koje ukazuju na neumoljivu statistiku i našeg društva, sve su poznatije i dostupnije.

Koordinatorica 'Vive žene' iz Tuzle Mima Dahić kaže da u njihovu Sigurnu kuću na godišnjem nivou bude smješteno oko 80 žena i djevojčica. Za podršku im se javi oko 200 žena, koje žive na području tog kantona.

- Policija također ima svoje podatke. Iz godine u godinu taj problem je sve veći, a žene su svjesnije da nasilje nije samo njihov i problem njihove porodice, nego i društveni te da traže izlaz - naglasila je.  

Šetnji nevladinih organizacija iz Tuzle u organizaciji Udruženja 'Vive žene' priključili su se i aktivisti Udruženja 'Zemlja djece', istovremeno organizirajući uličnu kampanju 'Orange every day'.

Socijalni radnik Udruženja 'Zemlja djece u BiH' Adis Jahić kaže da se često suočavaju sa nasiljem nad mladim majkama i djevojčicama.

- Djevojčice putem tzv. ugovorenih brakova budu često vrbovane, potom završe kao žrtve prosjačenja, čak i trgovine ljudima - kazao je.

U red treba dovesti i zakonska rješenja, navode iz Udruženja 'Zemlja djece' u BiH.

- Apeliramo i na novi saziv Federalnog parlamenta da se uskladi Krivični zakon s međunarodnim standardima, posebno s Istambulskom i Lanzarote konvencijom, koje imaju važnu ulogu u pomoći žrtvama nasilja. Ta procedura već je u Parlamentarnoj skupštini, a podnijelo je Udruženje 'Žene ženama' iz Sarajeva u suradnji sa Udruženjem 'Zemlja djece u BiH' - kaže Jahić.

Koordinatorica 'Vive žene' Mima Dahić podsjeća da postoji telefon za podršku žrtvama nasilja u porodici.

- Jedinstven broj za Federaciju BiH je 1265. Način na koji žrtve dolaze do nas je putem centra za socijalni rad, policije, a mogu nam se i samostalno obratiti - naglasila je.  

- Izađite iz ćutanja, volite sebe, nađite mrežu podrške, donesite odluku, skupljajte dokaze, prijavite policiji - provjereni su savjeti žrtvama nasilja.

Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja organizirana je povodom obilježavanja 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u okviru 16 dana aktivizma. Istovremeno Udruženje 'Zemlja djece u BiH' organiziralo je kampanju 'Orange every day'. Ženama i djevojčicama - žrtvama nasilja poručeno je da nisu same i kome se mogu obratiti za pomoć.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.