21.5.2019. 13:50
0
Tomislav Ljubić od VSTV-a zatražio izuzimanje Ružice Jukić iz izbora glavnih tužilaca FBiH
Glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona i kandidat za izbor novog glavnog tužioca ovog tužilaštva Tomislav Ljubić uputio je 16. maja zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH za izuzimanje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić iz procedure izbora glavnog tužioca zbog njenih izjava u vezi sa nedavno održanim sastankom u Američkoj ambasadi u Sarajevu, kojem je prisustvovao i Ljubić. On je također 20. maja uputio pismo članovima VSTV-a na čelu sa predsjednikom Milanom Tegeltijom tražeći da Jukić isključe iz procesa izbora tužilaca i svih glavnih tužilaca u FBiH.

Ljubić u dopisu VSTV-u navodi da je nakon odgađanja procedure izbora glavnog tužioca bio zatečen sadržajem stavova koje je iznijela dopredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić.

"Cijeneći sadržaj i težinu optužbi koje je ova dužnosnica VSTV-a BiH iznijela pred medijima, koje optužbe se, između ostalih, odnose i na mene osobno, kao i one koje se vezuju za moju kandidaturu na poziciju Glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzla, to onda osobno prepoznajem kao razlog za ovo moje reagiranje. Prethodne stavove je ova dužnosnica iznijela pred predstavnicima više medija, i to neposredno nakon što je nama pozvanim, koji smo danas došli iz Bihaća, troje kolega, Orašja, jedan kolega, Tuzle, dvoje kolega i troje kolega iz Sarajeva, predsjednik VSTV-a BiH saopštio da smo "džaba" došli u Sarajevo, jer sjednica VSTV BiH nije uopće bila pripremljena sukladno Vašem poslovniku, što je onda onemogućavalo pojedine članove vijeća da na potpun način učestvuju u radu sjednice, konkretno u njenom dijelu koji se vezuje za naše prezentiranja programa rada, da bi nas predsjednik još upoznao da će vanredna sjdnica VSTV BiH biti ponovno zakazana, na istu temu, krajem svibnja mjeseca". 

Ljubić navodi da niko od člavova VSTV BiH na ovoj sjednici nije tražio utvrđivanje odgovornosti onih koji su doveli do tih propusta. On navodi da su neki od kandidata "javno proglašeni trećerazrednim službenicima".

"Cijeneći sadržaj teško optužujućih navoda dopredsjednice Jukić koji se, između ostalih, odnose i na mene kao kandidata za prethodno naznačeni izbor, a kako bi se mogao referirati o potrebi
moga dolaska na narednu vanrednu sjednicu VSTV BIH, od Vas ostalih svakog pojedinačnog člana VSTV-a BiH TRAŽIM pisano izjašnjenje o sljedećem: Da li su navodi koje je iznijela Vaša članica i dopredsjednica zvaničan instucionalan stav VSTV-a BiH ili ne, a za slučaj da to nisu onda dalje, takođe od svakog od Vas, TRAŽIM da se pojedinačno izjasnite da li i Vi dijelite sve ili samo neke od svih iznijetih vrijednosnih sudova o meni kao kandidatu, njenih ostalih iznesenih stavova i mišljenja, kao i kvalifikacija koje je ona dala o svim uzorom vrijednim kolegama; da li svaki od Vas članova VSTV-a BiH, ili neki od Vas, mene, kao kandidata na poziciju Glavnog kantonalnog tužitelja Tuzlanskog kantona, presumptivno ocjenjujete kao trećerazrednog činovnika", pitao je Ljubić. 

On je dodao da u slučaju da se članovi VSTV-a ne izjasne na njegov zahtjev smatrat će da su suglasni sa svim iznijetim navodima i kvalifikacijama dopredsjednice Jukić o njemu i drugima.

Ljubić je istakao činjenicu da je Ružica Jukić bliska prijateljica sa drugim kandidatom za izbor Glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzla, sa kojom očigledno dijeli iste vrijednosti, što je vidljivo iz njihovih sveukupnih kontakata u i izvan radnog vremena, u radne i neradne dane i dr.

On je postavio zahtjev da VSTV BiH, prije održavanja naredne vanredne sjednice na kojoj će biti prezentirani programi kantonalnih tužiteljstvava sa područja Unsko-sanskog kantona, Posavskog
kantona, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona donese sljedeće odluke:
- Da ovaj zahtjev bude usvojen, da se članica i dopredsjednica VSTV BiH Ružice Jukić IZUZIMA iz daljnje procedure i odlučivanja o izboru Glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzla, jer su prethodno iznijeti okolnosti takvog značaja da objektivno izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost i kredibilitet.

- Da po službenoj dužnosti pokrenete postupak IZUZIMANJA članica i dopredsjednica VSTV BiH Ružice Jukić, i da se ista, takođe, IZUZME iz daljnje procedure i odlučivanja o izboru svih tužitelja i glavnih tužitelja u Fedraciji Bosne i Hercegovine, zbog prethodno akceptiranih okolnosti koje su takvog značaja da objektivno izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost i kredibilitet i za sve njih, jer je očigledno da ista osoba i sve ove kolege cijeni trećerazrenim činovnicima.

Ljubić je također medijima osim dopisa koje je uputio VSTV-u dostavio i e-mail koji je Jukić poslala pojedinim članovima VSTV u oktobru prošle godine gdje je kazala da će se izuzeti kada je riječ o izboru glavnog tužioca Tužilaštva TK. 



(Patria /Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.