3.6.2019. 19:02
9
Oglasili se iz SDA jer je drugi dan Bajrama radni za učenike u KS: Ova odluka je nerazumna i besmislena!
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo uputio je danas čestitke svim muslimanima u domovini i onima izvan nje u povodu Ramazanskog bajrama.

Istovremeno KO SDA Sarajevo izrazio je zabrinutost odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da drugi dan Bajrama bude radni za učenike i njihove nastavnike, prvi put nakon nekoliko decenija.

Iz KO SDA podsjećaju resornu ministricu da se drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, tako da pored vjerske ima i dimenziju sjećanja na "najbolje sinove Bosne i Hercegovine, one koji su svoje živote položili baš u temelje naše slobode".

- Ova nerazumna i besmislena odluka podsjeća nas na vrijeme kada se za bajrame, posebno u institucijama obrazovanja, nije ni znalo i kada vjerska prava muslimana nisu poštovana. Odluka je izazvala negativne reakcije većine roditelja, tako da se može očekivati da veliki broj učenika u srijedu, 05. juna, i ne dođe na nastavu. Ako učenici muslimani u sarajevskim školama, nemaju nastavu na drugi dan Uskrsa, pravoslavnog i katoličkog blagdana, nema nikakvog razloga da u školu idu na Dan šehida, odnosno drugi dan Ramazanskog bajrama - upozoravaju iz KO SDA.

Također se nadaju kako će resorna ministrica javno priznati da je pogriješila pri donošenju te odluke, ali i da će u suprotnom tu odluku smatrati namjernim i grubim kršenjem osnovnih ljudskih prava muslimana u Kantonu Sarajevu, u kojem čine apsolutnu većinu, saopćeno je iz Press službe KO SDA Sarajevo.

(Fena / Haris Ahbabović)

9
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.