9.11.2020. 16:10
0
Sutra ročište 'Osmici' Mehmedagiću: Hoće li mu Sud zabraniti rad u OSA-i?!
Na Sudu BiH za sutra 9. novembra zakazano je ročište u predmetu protiv Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), na kome bi Tužilaštvo BiH i odbrana trebalo da se izjasne o zahtjevu da Mehmedagiću bude zabranjeno obavljanje dužnosti direktora OBA do okončanja krivičnog postupka.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Mehmedagića i Muhameda Pekića, rukovodioca u OSA-i, a na ročištu 10. novembra biće razmatran prijedlog o određivanju mjera zabrane koje je predložilo Tužilaštvo BiH. Sutkinja Enida Hadžiomerović vodi ovaj slučaj. 

Tužilaštvo BiH, naime, traži da se Mehmedagiću i Pekiću zabrani obavljanje dužnosti do okončanja krivičnog postupka.

Nadležni i stručnjaci smatraju da bi Mehmedagić, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica koja ga tereti za zloupotrebu položaja, trebalo da bude udaljen s te funkcije sve dok Sud ne da konačnu odluku u vezi sa predmetom koji se protiv njega vodi.

Kako nam je rečeno iz Komisije za nadzor nad radom OSA-e oosbe su i s manjim optužbama bivale udaljene s radnih mjesta, a u ovom slučaju Osmice radi se o teškoj zloupotrebi službenog položaja. 

Prema optužnici Mehmedagić i Pekić nezakonito su izuzeli snimak s video-nadzora u poslovnici “BH Pošte” u sarajevskom naselju Alipašino polje. Sumnja se da snimak nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku “interno”.

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog da se za Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i radnika OSA i zabrana kontakta sa zaposlenima u OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.