13.1.2021. 16:10
0
Klanjana dženaza-namaz prof. Mahmutu ef. Karaliću
FOTO: Dnevni Avaz
U selu Radinovići kod Zenice danas je klanjana dženaza prof. Mahmutu ef. Karaliću, koji je preksinoć preminuo nakon teške bolesti, prenosi Dnevni Avaz.

Piše: Haris Ahbabović

Brojna rodbina i prijatelji, predstavnici Islamske zajednice, saoborci iz Sedme muslimanske brigade i Trećeg korpusa Armije RBiH oprostili su se od istinskog alima, vrsnog prevodioca hadiskih zbirki i prvog Evropljanina koji je diplomirao na Fakultetu za hadis u Medini.

Prof. Karalić rođen je 15. aprila 1950. godine u selu Radinovići kod Zenice gdje je pohađao osnovnu školu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a nakon toga upisuje Fakultet hadisa i hadiskih nauka u Medini, kojeg je uspješno i u roku završio u prvoj generaciji ovog fakulteta 1980. godine.

Od 1980. do 1985. godine radi kao vjersko-prosvjetni referent u Odboru Islamske zajednice u Sarajevu i ujedno vanredno predaje hadis u Gazi Husrev-begovoj medresi. Od 1985. do 1992. godine prelazi u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i u njoj, kao redovni profesor, predaje hadis, tefsir i imamet.

Od 5. maja 1992. godine uključuje se u odbranu zemlje kao pripadnik Armije BiH. Bio je emir i jedan od osnivača Sedme muslimanske brigade. Nosilac je i najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Od 1997. godine radi kao vojni ataše za zemlje Golfa u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Penzonisan je 2000. godine i od tada se bavio naučnim radom iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.