11.6.2021. 15:56
0
Vijeće ministara BiH: Usvojen izvještaj o radu za 2020. godinu
Vijeće ministara, na prijedlog Generalnog sekretarijata, usvojilo je i dostaviće Parlamentarnoj skupštini BiH svoj Izvještaj o radu za 2020. godinu, koju je obilježila pandemija Kovida-19.

Zbog toga su raniji planovi revidirani i konstantno usklađivani sa svakodnevnim izazovima sa kojima se Vijeće ministara BiH susretalo u skladu sa svojim nadležnostima. Najvažniji zadatak Vijeća ministara BiH u prošloj godini bio je da, u koordinaciji sa drugim nivoima vlasti u BiH, iznađe blagovremene i adekvatne mjere, koje će u prvom redu sačuvati živote i zdravlje građana, a ujedno i sačuvati realni sektor i zaposlenost.

Budžetskim uštedama i promjenama strukture javne potrošnje Vijeće ministara BiH stvorilo je fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, podržavajući sve nivoe vlasti u BiH.

U fokusu rada Vijeća ministara BiH u procesu evropskih integracija bilo je ispunjavanje obaveza za dobijanje kandidatskog statusa, što je dovelo do otvaranja novog odnosa između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Bosna i Hercegovina je tokom prošle godine, uprkos pandemiji Kovida-19, uspjela da sačuva makroekonomsku i fiskalnu stabilnost.

Namjera Vijeća ministara BiH da je bude integracioni faktor u odnosima unutar BiH, što je zasigurno i potvrđeno kroz dosadašnji rad i u 2020. godini, jer su odnosi entitetskih vlasti i vlasti na nivou BiH značajno unaprijeđeni koordinacijom različitih politika.

Vijeće ministara BiH je u prošloj godini održalo 36 sjednica, od čega 17 vanrednih, te je razmotreno 935 tačaka dnevnog reda. Utvrđena su tri prijedloga zakona, usvojene su tri strategije, doneseno je 149 odluka, utvrđena su 42 prijedloga ugovora, sporazuma, protokola i memoranduma i 20 prijedloga osnova za zaključivanje međunarodnih ugovora, a usvojeno je i 180 informacija iz različitih oblasti i 76 izvještaja.


(FENA)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.