24.6.2021. 13:45
0
Sindikat zdravstva i Vlada BPK i dalje bez dogovora o kolektivnom ugovoru
Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu i pregovarački tim Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) još nisu postigli dogovor oko potpisivanja kolektivnog ugovora.

U sindikatu ističu kako su razočarani posljednjim stavom Vlade koja je zatražila da se pregovori oko kolektivnog ugovora nastave iako su, podsjećaju u sindikatu, svi rokovi istekli.

 ”Nas je razočaralo takav indolentan stav vlade jer smo iscrpili sve moguće pregovore i sad smo došli u fazu kada treba da nastupi mirenje. Mi smo poslali zahtjev Vladi da imenuje svog predstavnika i da predloži zajedničkog člana, mi smo svog već imenovali, ali nažalost oni nam do danas nikad nisu odgovorili” - kazao je Emir Baščelija.

Podsjetio je da je tokom pregovora i javno od strane resornog ministra i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja iskazana spremnost da se udovolji zahtjevima sindikata, u kojem najavljuju nove korake.

“Prošlo je već sedam dana a Vlada je bila dužna da odgovori u roku od pet dana, mi smo sada prinuđeni da to predamo na sud i onda će morati to da urade, ja ne znam zašto, ali očigledno je neka opstrukcija Vlade. Naš zahtjev je da se povećaju koeficijenti za 0,4 koje je vlada ostala dužna iz prethodnog kolektivnog ugovora, što je u novčanim sredstvima jako malo, zbog čega je i direktor Zavoda rekao da će imati novca da se to ispoštuje, međutim ovaj pregovarački tim očito ima neke druge planove” - ističe Baščelija.

Ministar zdravstva BPK Eniz Halilović potvrdio je da je stigao zahtjev sindikata za formiranje mirovnog vijeća, o čemu će se po njegovim riječima, kantonalna Vlada očitovati na sjednici koja je zakazana za sutra.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.