16.7.2021. 12:04
0
CCI - Većina kantonalnih skupština ne razmatra revizorske izvještaje
Zakonodavni okvir ne predviđa razmatranje izvještaja Ureda za reviziju institucija, za kantonalne institucije u skupštinama kantona, čime se obesmišljava proces javne revizije, pokazala je analiza Centara civilnih inicijativa koja je predstavljena danas u Sarajevu.

Menadžerica za odnose s medijima CCI-a Ana Lučić navela je da se proces javne revizije ne završava objavom revizorskih izvještaja, već uključivanjem i drugih nadležnih institucija koje bi vršile nadzor nad provođenjem preporuka revizora.

- Tek realizacijom preporuka bi se došlo do promjene i efikasnijeg trošenja javnih sredstava, što bi u konačnici značilo kvalitetnije i jeftinije usluge za građane - dodala je Lučić.

Projekt koordinatorica CCI-a Hanifa Jašarević istakla je da je Ured za reviziju u posljednje tri godine analizirao finansijske izvještaje i usklađenost poslovanja sa zakonima za 100 kantonalnih institucija, od čega je samo pet posto dobilo pozitivno mišljenje.

- Dodatno zabrinjava da su institucije u potpunosti realizovale samo 12 posto datih preporuka, što ukazuje na nedostatak odgovornosti predstavnika revidiranih subjekata - rekla je Jašarević. 

Posebno je naglašeno da čak šest kantonalnih skupština nikako ne razmatra nalaze Ureda za reviziju o načinu trošenja javnog novca od strane kantonalnih institucija.

Potcrtano je da samo skupštine Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo na svojim sjednicama raspravljaju o revizorskim izvještajima.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.