13.8.2021. 14:57
0
Od ponedeljka počinje prijem zahtjeva za poticaj u poljoprivredi u Brčkom
Povodom stupanja na snagu Pravilnika o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković priopćio je danas na konferenciji za medije kako svi poljoprivredni proizvođači mogu u Odjelu preuzeti brojeve od ponedeljka, 16. kolovoza kada počinje i prijem zahtjeva.

"Pravilnikom je predviđeno da se prijem zahtjeva za poticaj za ovu godinu zaprima do 31. listopada 2021. godine, stoga poljoprivredni proizvođači imaju dovoljno vremena. I dalje ostaje mogućnost, ako nekom ističe poljoprivredna proizvodnja, da podnesu privremene zahtjeve za izlazak povjerenstva", rekao je Ninković.

On je naglasio kako je u prethodnoj godini bilo 2.047 zahtjeva ali se taj broj mijenja svake godine.  

Također je kazao kako će isplata sredstva teći kako je predviđeno Pravilnikom.

 "Zagarantirani iznos koji će se isplaćivati odmah je, za fizičke osobe 20 000 maraka, za fizičke osobe u sustavu PDV-a 30.000,00 maraka i za pravne osobe 40.000,00 maraka. Ostatak, sukladno zahtjevima, a u limitima kako je bilo predviđeno i prethodnim pravilnicima, isplaćivat će se tek nakon završetka prijema svih zahhtjeva i utvrđivanja koliko je novca potrošeno, a koliko je predviđeno proračunom. Za 2021. godinu za ove namjene osigurano je 10.000.000,00 maraka", istakao je Milenko Ninković i dodao kako su maksimalni iznosi ostali na istoj razini kao i proteklih godina.


Govoreći o novinama koje su sadržane u Pravilniku, Ninković je rekao da su određeni limiti i to u stočarskoj proizvodnji u broju grla, a u ratarskoj proizvodnji površini zemljišta koja se može obrađivati, odnosno za koje se daje poticaj.

 "Pravo na poticaj se ne može ostvariti za površine koje su GMO, kao ni za poljoprivredne površine na kojima je prisutna ambrozija", poručio je Ninković, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.