10.9.2021. 10:40
0
VSTV BiH osigurao računarsku opremu za rad pripravnika/volontera u sudovima
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Švedske, podržalo je rad pripravnika/volontera u sudovima osiguravanjem računarske opreme neophodne za njihov efikasniji rad.

S ciljem intenzivnijeg korištenja kapaciteta pripravnika/volontera, njihovih znanja i vještina koje vode ka poboljšanju kvaliteta rada sudova, VSTV BiH osigurao je više od 100 računara koji su raspoređeni u 18 sudova u BiH.

Računarska oprema dodijeljena je općinskim sudovima u Bihaću, Konjicu, Ljubuškom, Mostaru, Sarajevu, Širokom Brijegu,Travniku, Tuzli i Zenici, osnovnim sudovima u Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru i Prnjavoru te okružnim privrednim sudovima u Trebinju, Doboju i Prijedoru.

VSTV BiH, u okviru Projekta „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH“, koji realizuje uz podršku Vlade Kraljevine Švedske, već duže vrijeme provodi aktivnosti na unapređenju poslovnih procesa u sudovima, a aktivniji angažman pripravnika/volontera prepoznat je kao značajan element u ostvarivanju napretka.

Kriteriji za dodjelu opreme bili su broj pripravnika/volontera kojima sud raspolaže, odnosno koji aktivno učestvuju u implementaciji projektne aktivnosti, tehnička opremljenost sudova, kao i stepen ostvarenosti rezultata.

Dosadašnjim aktivnostima ostvarene su značajne pozitivne promjene u radu osam sudova koje se ogledaju u izmijenjenom i unaprijeđenom procesu njihovog rada u postojećem zakonodavnom okviru, zbog čega se javila potreba za uvođenjem promjena i u drugim sudovima.

Uspostavljanje novog modela rada bit će nastavljeno u deset novih ciljnih sudova, sa tendencijom njegovog uvođenja u sve sudove u BiH. Podršku u uspostavljanju novih modela rada u sudovima, VSTV-u BiH pruža Švedska sudska administracija (SNCA) i švedski sudovi.

Osiguravanje tehničkih uslova za rad, samo je jedan od segmenata i aktivnosti koje VSTV BiH provodi u okviru ovog projekta, s ciljem unapređenja rada pravosudnih institucija, jačanja vladavine prava, demokratije, odgovornosti i transparentnosti pravosuđa u BiH.

Cilj aktivnosti je poboljšanje interne organizacije u sudovima u BiH kako bi se postigao njihov učinkovit, brz i kvalitetan rad, uključujući kraće trajanje postupaka, smanjenje zaostataka i smanjenje sudskih troškova te rasterećenje sudaca i veća motiviranost zaposlenih u sudu, saopćeno je iz VSTV BiH.

(FENA)

VSTV BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.