8.11.2023. 19:09
0
U VSTV-u formiran Odjel za provjeru izvještaja o imovini i interesima sudija i tužilaca
Usvajanjem nove sistematizacije radnih mjesta, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je tokom prvog dana sjednice praktično formiralo novi odjel za provođenje postupka za provjeru izvještaja o imovini kandidata za pravosudne funkcije, što je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u.

Ovim izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u predviđeno je da će ovaj odjel biti nezavisno tijelo unutar Vijeća, koje će biti zaduženo za provjeru izvještaja o imovini i interesima. Ove izvještaje sudije i tužioci dužni su dostavljati Vijeću jednom godišnje, izuzev novoimenovanih nosilaca pravosudnih funkcija, koji će biti dužni početni izvještaj dostaviti u roku od 30 dana od dana preuzimanja funkcije, javlja Detektor - BIRN BiH. 

Radna grupa koja je bila zadužena za analizu i pripremu prijedloga nove sitematizacije radnih mjesta uvrstila je 14 novih radnih mjesta, od kojih će deset biti u novoformiranom odjelu, koji bi u kasnijem periodu trebao biti proširen na ukupno 17 zaposlenih. Pored ovih pozicija, uvršteno je i popunjavanje četiri radna mjesta, od čega tri u Uredu disciplinskog tužioca, zbog širenja obima posla, i jedno mjesto web urednika.

Sanin Bogunić, član te radne grupe, kazao je da su za ovaj prijedlog prikupili mišljenja šefova odjela i međunarodnih partnera, zbog dilema oko broja zaposlenika, kao i dileme oko toga kome će rukovodioci ovog odjela podnositi izvještaj.

“Prijedlog je, dakle, svaki rukovodilac odjela ima neposredno nadređenog. Ovdje je stavljeno direktor, ali da za svoj rad ovaj odjel odgovara Vijeću. Mislimo da je to jedno solidno rješenje, bitno je, dakle, da taj šef odjela u konačnici u svojim izvještajima i svemu ostalom odgovara Vijeću”, pojasnio je Bogunić.

Osnivanjem ovog odjela, predloženim rješenjem predviđeno je i preimenovanje Odjela za integritet u Odjel za disciplinske postupke i etiku.

U usvojenom prijedlogu navedeno je popunjavanje i nekih drugih pozicija u VSTV-u, ali je u konačnici odlučeno da je glavni prioritet zapošljavanje osoblja koje će raditi u novom odjelu, kako bi se ispunili zakonski zahtjevi.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je izvještavala o problemima u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, kada smo otkrili da one ostavljaju prostor za skrivanje imovine nosilaca pravosudnih funkcija, ukoliko ona bude prebačena na rođake i djecu koji ne žive s njima u domaćinstvu. Takvi slučajevi umanjuju mogućnost provjere njihovih izvještaja ukoliko entitetske institucije uskrate podatke, a dodatni problem je i nepostojanje jasno propisanih sankcija za eventualne prekršaje.

Druga važna tačka o kojoj je raspravljano na ovoj sjednici jeste izvještaj o realizaciji Akcionog plana za implementaciju izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, koji je usvojen 18. oktobra. Izvjestilac iz Odjela za pravna pitanja kazao je da su do sada obavijestili sedam instanci izvršne i zakonodavne vlasti o zaključku Vijeća, prema kojem je potrebno prolongirati primjenu izmjena i dopuna ovog zakona.

Dodao je da je ovakav prijedlog usvojen zbog nekoliko pravnih kolizija koje su detektovane u novim zakonskim rješenjima, među kojima su posebno interesantne one u vezi sa imenovanjem novih nosilaca pravosudnih funkcija.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da se svi članovi Vijeća maksimalno zalažu za iznalaženje rješenja za implementaciju ovog zakona, te da je ovo glavni prioritet ove institucije.

S obzirom na činjenicu da je u toku konkursna procedura za imenovanje novih sudija i tužioca, koja traje još od maja ove godine, neki članovi Vijeća dali su prijedloge kako bi se mogli prevazići problemi sa ovim imenovanjima, ukoliko ona ne budu obavljena do početka primjene Zakona.

“Da obavijestimo kandidate, ukoliko ne uspijemo obaviti intervju sa svim kandidatima za sve pozicije po već raspisanom konkursu, o svom tumačenju primjene ovog zakona, da se stari zakon primjenjuje na konkurs koji je raspisan u vrijeme važenja starog zakona”, predložila je Aleksandra Obradović, potpredsjednica Vijeća.

Davor Martinović, jedan od članova Vijeća, dodao je da ne treba raspravljati o prolongiranju primjene Zakona jer je to neminovnost, nego bi trebali razmatrati njegovu implementaciju. Zbog toga je, analizirajući Zakon, zaključio da je problematično imenovanje novih nosilaca pravosudnih funkcija, zbog potrebe da podnesu izvještaje o imovini i interesima.

On smatra da takav problem može biti riješen na način da VSTV, suprotno trenutnoj praksi, donese odluku o imenovanju, a naknadno o datumu stupanja na dužnost, jer Zakon predviđa takve mogućnosti.

“Možemo napraviti takozvano rješenje o upravnom postupku, sa odgodnim uvjetom, gdje ćemo reći da će stupiti na snagu kad i ako dobije zeleno svjetlo od Odjela za integritet, a ako ne dobije da se to rješenje smatra poništenim”, dodao je Martinović.

Na kraju, Vijeće je usvojilo informaciju o aktivnostima u okviru Akcionog plana, uz dodatak da bi prijedlozi članova VSTV-a trebali biti razmotreni na narednoj sjednici.

(Ajdin B.)

VSTV BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.