23.9.2021. 14:30
0
Stigao demant iz firme EOL PETROL d.o.o. Sarajevo: Ajnadžić je u svom istupu iznio veliki broj netačnih i štetnih izjava
Nedžad Ajnadžić (SDA), bivši načelnik Općine Centar, upozorio je da namjera općinske vlasti u Centru, na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem (Naša stranka) pokušava nezakonito da izgradi benzinsku pumpu u ulici Patriotske lige u blizini stadiona Koševo.

- Tražit ćemo odgovornog za urbanisitičku dozvolu za benzinsku pumpu u ulici Patriotske lige. Ko je izdao dozvolu i potpisao bez predviđenih istraživanja o uticaju na okolinu, prije toga - upitao je Ajnadžić.

O čemu se radi, pročitajte OVDJE.

Danas su se oglasili iz kompanije EOL PETROL d.o.o. Sarajevo, koji su nam poslali demant na navode nekadašnjeg načelnika Općine Centar, a koji se također tiče i objavljenog članka na našem portalu.

Demant ove kompanije prenosimo u cjelosti:

„Ovim putem se očitujemo na netačne izjave bivšeg načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića koje su objavljene dana 23.09.2021. godine na web-portalu source.ba. 

Naime, g. Ajnadžić je u svom istupu iznio veliki broj netačnih i štetnih izjava koje najprije dezavuišu javnost, a potom i ugrožavaju poslovne interese kompanije Eol Petrol. U martu 2017. godine u prostorijama Općine Centar predstavnici naše kompanije su prvim saradnicima tadašnjeg načelnika Ajnadžića predstavili projekat izgradnje benzinske pumpe na području Mjesne zajednice Breka - Koševo II, a čija izgradnja i sva predstavljena dokumentacija je u potpunosti usklađena ne samo sa pozitivnim propisima Bosne i Hercegovine već i zakonodavstvom EU (Direktiva 2014/99/EU i 2009/126/EC). Na taj način, planirana benzinska pumpa na datoj lokaciji usklađena je sa najstrožijim ekološkim standardima, a što podrazumijeva izgradnju ekološke pumpe sa zatvorenim sistemom isparavanja gasova, ugradnje dvoplašnih rezervoara za skladištenje, ugradnju i promociju punjača za električna vozila, kao i upotrebu obnovljivih izvora energije za sami rad benzinske pumpe. Dakle, javnost treba biti upoznata sa činjenicom da je planirana izgradnja čak iznad ekoloških standarda propisanih bh. propisima, a što samo dokazuje da je Eol Petrol u potpunosti svjestan važnosti zaštite našeg okoliša i očuvanja zdravlja građana. 

Kao takav projekat benzinske pumpe sadrži nezavisnu i stručnu studiju o utjecaju na okoliš kao i pozitivnu reviziju procjene na okoliš, oba dokumenta sačinjena od strane ovlaštenih i nezavisnih subjekata koji su potvrdili da je planirana benzinska pumpa usklađena sa najstrožijim ekološkim standardima. Navedena studija i revizija studije su dostavljene nadležnom Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavodu za planiranje razvoja Kantona, koji organi su konstatovali urednu dostavu potrebne dokumentacije. Pored navedenog, Eol Petrol je stekao potrebne saglasnosti Općine Centar, Ministarstva saobraćaja i GRAS-a na okolnost položaja objekta u odnosu na kontaktnu mrežu. U kontekstu ispunjenja svih ekoloških standarda pribavljena je i vodna dozvola od strane Ministarstva privrede KS i KJKP Vodovod i kanalizacija. 

S tim u vezi, jasno je da su izjave g. Ajnadžića o nedostatku studije na okoliš netačne i defamatorne, o čemu su već upoznati advokati naše kompanije koji će dalje preduzeti sve potrebne pravne radnje protiv dotičnog g. Ajnadžića pred nadležnim sudom. 

U kontekstu izjava g. Ajnadžića podsjećamo javnost da je upravo za vrijeme mandata g. Ajnadžića izvršena izmjena regulacionog plana kojim je obuhvaćena i predviđena izgradnja benzinske pumpe na datoj lokaciji, a da su sve tada obavljene prodecure obavljene u skladu sa pozitivnim propisima. 

Sve navedeno jasno upućuje da su izjave g. Ajnadžića apsolutno netačne, a Eol Petrol jasno ističe kako odbija biti dijelom bilo kakvih političkih konflikata, a naročito u okolnostima gdje se protiv bivših načelnika vode postupci pred nadležnim tužilaštvima radi aktivnosti u prethodnom mandatu, a što upravo mogu biti motivi za usmjeravanje pažnje javnosti na druga, manje bitna pitanja", stoji u demnatu ove kompanije, a koji je danas stigao na našu a-mail adresu.

(H. Ahbabović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.