7.5.2024. 16:01
1
Bila je najveća zvijezda Jugoslavije i to je trajalo godinu dana: Slavu i popularnost je zamjenila čišćenjem podova. Bila je žrtva zlostavljanja u mlađim danima
FOTO: Instagram/Cropix
Tatjana Matejaš Cameron, među starijim generacijama poznatija kao Tajči, predstavljala je Jugoslaviju na Euroviziji 1990. godine, a koja je održana u Zagrebu.

Sa pjesmom "Hajde da ludujemo ove noći" završila je na sedmom mjestu, a pobjedu je odnio Italijan Toto Cutugno s pjesmom "Insieme: 1992".

34 godine kasnije, Tajči je obukla istu haljinu sa Eurovizije i na društvenim mrežama pokazala kako joj sada stoji.



"Ista haljina 34 godina kasnije. Odlično je izdržala", napisala je ona.



Svojim glasom, stasom, pa i nastupima zaludjela je čitavu Jugoslavija, a naročito tinejdžerke koje su željele biti kao ona. 

Odlazak u SAD

Reklo bi se da je mladoj pjevačici samo nebo bila granica. Međutim, šta se onda dešava? Na vrhuncu popularnosti i slave, Tajči se povlači sa scene i odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje nastavlja sa muzičkim i scenskim usavršavanjem, pojavljujući se povremeno u mjuziklima i na televiziji u Los Angelesu.

Tamo je upoznala svoga supruga Matthewa Camerona, sa kojim je u braku provela 18 godina, sve do njegove smrti. 

Iz braka sa Matthewom ima tri sina - Evana, Blaisea i Dantea.


Tajči sa porodicom

Razlozi povlačenja na vrhuncu

Tajči je svojevremeno za jedan časopis izjavila da dok je bila na vrhuncu, bila jako nesretna. 

"Bila sam tinejdžerka i činila tipične greške za mlade ljude koji ne žive po Deset Božjih zapovijedi. Nisam znala da sam griješila, dok se nisam počela osjećati osamljenom i prljavom iznutra. Za razliku od dvorana s hiljadama ljudi u Hrvatskoj, u SAD-u sam prvo čistila podove u muzičkom studiju, ali sam bila puno sretnija", kazala je ona. 

Na svom Instagram profilu, pisala je da je nakon pobjede na Jugoviziji održanoj u Zadru, koja ju je učinila velikom zvijezdom u Jugoslaviji, "nije imala pojma šta je čeka". 


"Htjela sam pjevati, željela sam osjetiti ljubav i povezanost s publikom i htjela sam unijeti malo radosti u svijet. Ono što se dogodilo (pobjeda) bio je odličan bonus – ali već sam imala sve što sam željela, radila i zamišljala – doživjela sam radost, ljubav i nevjerojatnu povezanost sa svojom publikom. Željela sam učiti i rasti, željela sam se osjećati slobodno i autentično, i htjela sam sa svijetom podijeliti drugačiju vrstu radosti – htjela sam pronaći sebe. To je moj moto zadnjih 30 godina i život mi je bio težak samo u situacijama kada nisam htjela odustati od onoga što sam željela.  Kada živite svoj život pratite svoj unutrašnji glas (koji je ukorijenjen u ljubavi), otpuštajući vezanost za ishod, to će vas dovesti do najnevjerojatnijih ishoda. U svakom slučaju nisam mogla nikada zamisliti ovako nevjerojatan životni put koji sam do sada prošla.  Inače je superzvijezda za kojom mnogi teže - prisilna i lažna i uvijek će vas na kraju učiniti tužnim, praznim i usamljenim. I nećete razumjeti zašto imate sve a zapravo se cijelo vrijeme osjećate se kao da nemate ništa. Ovo se odnosi na bilo koji posao koji radite i u kojem ne dopuštate da vas jednostavno vodi unutrašnji glas - vašeg suštinskog ja", napisala je Tajči. 

Bila žrtva seksualnog zlostavljanja

Tamo negdje 2017. godine, kada je više žena optužilo Harveya Weinsteina za seksualno zlostavljanje, a onda ta optužnica pokrenula čitav talas ispovijesti žena širom svijeta pod hashtagom #MeToo, i Tajči je progovorila o svom iskustvu silovanja.

"Kad sam bila najveća zvijezda u Hrvatskoj, napravili su lutku u moju čast. Bojala sam se te lutke jer sam mislila da drugim djevojkama šalje poruku da trebaju samo šutjeti, smješkati se i dati drugima da upravljaju njihovim rukama i nogama te će tako daleko dogurati. Ni novac ni slava nisu mi mogli zatvoriti oči pred onim što se događalo oko mene. Sve me to kao tinejdžericu potpuno slomilo, osjećala sam da se ne mogu zaštiti od moćnih, pohlepnih muškaraca. Ostavila sam sve kako bih ozdravila i našla način kako zaustaviti manipulisanje temeljeno na strahu i zloupotrebi moći", napisala je Tatjana Cameron Tajči.


U jednom podcastu prošle godine je malo detaljnije govorila o svom iskustvu iz tinejdžerskih dana.

"Nisam imala alata, to je problem, kako sam ja lično bila isprogramirana okolinom, vremenom, ja sam to potisnula duboko, duboko u sebe... Moja baka je znala reći – ja ću to ponijeti u grob... Tako da sam odlučila da nikada nikome niti slučajno neću reći, nego da ću to ponijeti u grob", kazala je ona.

"Niti majci nisam rekla, jer da jesam, ona me više ne bi pustila nigdje da idem sama, ni na gažu, a bojala sam joj se i reći jer sam je željela zaštititi. Kako nešto tako užasno reći mami? Ma puklo bi joj srce", ispričala je Tajči.

Dalje je navela da muškarca koji ju je zlostavljao nikada nije prijavila.

"Nema imena, to nije uopšte niti važno jer je toliko puno vremena prošlo, ne možeš ti sada nekoga tražiti, nije to cilj... Ja ne znam je li ta osoba živa uopće, a s druge strane, da ulažem energiju u to... I oni muškarci, i njima se to događa iz neke traume", kazala je ona.



(Ajdin B.)
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.