26.9.2021. 13:51
0
Vlada FBiH povlači Zakon o građevinskom zemljištu sa sutrašnje sjednice
Vlada FBiH, odnosno federalni premijer Fadil Novalić povući će Prijedlog Zakona o građevinskom zemljištu koji je izazvao oštre reakcije jer se u zakonu oduzima šuma od države i upisuje se kao vlasništvo općine ili grada na čijem se području nalazi.

Nakon što je Zakon o šumama RS Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i naveo da su šume u državnom vlasništvu, kao hladan tuš je došao predloženi zakon u FBiH.  

Ustavni sud BiH jasno je još 2013. kazao, a naknadno i više puta, da BiH ima pravo da regulira državnu imovinu.

No, u spornom prijedlogu Zakona koji će biti povučen nakon reakcija se navodi da 'građevinsko zemljište koje je u zemljišnoj knjizi evidentirano kao društveno, državno vlasništvo, opštenarodna imovina ili erar bez upisanog prava korištenja drugog lica, ako po sili zakona nije postalo vlasništvo drugog lica, nakon stupanja na snagu ovog zakona upisat će se kao vlasništvo općine, u sastavu grada Sarajeva ili grada na čijem se području nalazi, shodno odredbama Zakona o stvarnim pravima ukoliko posebnim zakonom nije drugačije uređeno'.

Ovaj sporni član 4, stav 2, najbolje pokazuje težnju za upisivanje vlasništva nad državnom imovinom. 

Svakako da je sporan i član 6 koji kaže da 'prije donošenja odluke o utvrđivanju građevinskim onog zemljišta koje je prethodno korišteno kao poljoprivredno ili šumsko zemljište jedinica lokalne samouprave dužna je pribaviti mišljenje i uvjete kantonalnog ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede i šumarstva.

Dalje se kaže ukoliko kantonalno ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede i šumarstva potrebno mišljenje i uvjete ne izda u roku od tri mjeseca nakon što su isti zatraženi smatrat će se da na prijedlog odluke općinskog ili gradskog vijeća u smislu stava 1 ovog člana nema primjedbi.

Podsjećamo da je početkom oktobra prošle godine Vijeće ministara BiH donijelo odluku o osnivanju Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza BiH, dva entiteta i Brčko distrikta BiH u upravljanju državnom imovinom.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.