3.11.2021. 16:13
0
Komandant EUFOR-a za bečki Standard otkrio: Nećemo slati trupe u Brčko, zašto bi!? Ako dogovore dvije vojske, šta mi tu možemo
Komandant EUFOR-ovo misije u BiH – Althea genaral Alexander Platzer dao je veliki intervju za austrijski ‘Der Standard‘.

Iz izjava se može protumačiti da on nije previše zabrinut za stanje u BiH te ga smatra stabilnim.

“General Alexander Platzer iz Austrije, unatoč najavama Milorada Dodika, čelnika najveće bosansko-srpske stranke, da će odcijepiti Republiku Srpsku, ‘načelno ne vidi nikakvu klasičnu vojnu prijetnju'”, piše Standard.

“Opća sigurnosna situacija u zemlji je stabilna”, rekao je Platzer u intervjuu.

On odbacuje mogući prelazak trupa u Brčko, mjesto koje dijeli Republiku Srpsku na dva dijela. Takav potez sugerirali su neki analitičari kako bi Dodika odvratili od daljnjih radnji.

“Stalno me pitaju o prelasku trupa u Brčko i do danas nisam sasvim shvatio odakle je došao taj zahtjev”, kaže Platzer.

“Tamo smo i trenutno ne vidimo potrebu za dodatnim prisustvom trupa. Mislim da bi bilo više eskalacije nego deeskalacije da se vojnici upućuju u Brčko.”

Platzer ističe da je temeljna zadaća EUFOR-a podrška lokalnim snagama u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Navodi se da imaju najmanje 600 operativnih saradnika, te osim toga, Eufor-Althea ima dovoljno rezervnih snaga koje se po potrebi mogu angažirati u bilo kojem trenutku. Platzer naglašava da se međunarodna zajednica izjasnila protiv scenarija okupacije prepustivši vlastima odgovornost za državu.

“Ne vidim potrebu da se to mijenja”, ističe on.

Standard navodi da bi pričuve mogle doći s Balkana, ali bi se mogao koristiti i KFOR s Kosova. Osim toga, još uvijek postoji strateška rezerva u potpunosti izvana.

“Ona nam je posebno bitna jer nije u ovoj prostoriji”, objašnjava komandant. Po potrebi se može pozvati još 1000 vojnika, a to se može i povećati.

“Pripremamo se za određene scenarije. Na godišnju vježbu ove godine kao pričuvni sastav došlo je oko 700 vojnika. To je bila planirana vježba koja nam je pokazala da su EU i međunarodna zajednica sposobni djelovati.”

Razmišlja se i o proširenju lokalnih EUFOR-ovih promatračkih stanica širom zemlje, takozvanih LOT kuća, “kako bi se što dublje sagledalo što se događa”.

Ponude za to dolaze iz zemalja koje već daju vojsku. U principu, ako zapovjednik EUFOR-a vidi da je ugroženo sigurno i stabilno okruženje, može samoinicijativno aktivno reagirati, za to mu ne treba de jure dopuštenje Brisela.

“Osim toga, u svakom trenutku možemo vršiti i nenajavljene inspekcije na području cjelokupnog sektora naoružanja i naoružanja. Možemo napraviti i arbitražu ako treba izgraditi vojni kapacitet, odnosno ako je riječ o naoružanju koje je nije namijenjeno”, rekao je Platzer.

Vezano za aktuelnu raspravu o proširenju misije Eufora Althea od strane Vijeća sigurnosti UN-a, Platzer ističe da su mandat Eufora i njegove zadaće “potpuno odvojeni od civilnih zadataka visokog predstavnika”.

“S vojnog stajališta, ne bi bilo nikakve razlike da se iz teksta mandata Eufora izbrišu reference na OHR kako bismo produžili našu misiju. Da li bi to naštetilo Daytonskom sporazumu, drugo je pitanje. Ne mogu to procijeniti”, kaže Platzer. “Ali potpuno mi je jasno da Dayton ima rok trajanja. I taj datum isteka određuju država i međunarodna zajednica kroz pozitivan razvoj u formiranju stabilne državne strukture.”

Nedavno je burne reakcije izazvalo i to što je Žandarmerija u Republici Srpskoj bila opremljena dugim cijevima. Nedavno je policija Republike Srpske održala vježbu na Jahorini.

Platzer ne vidi nikakav problem s dugim cijevima.

“Vrsta opreme koju koristi policija u Republici Srpskoj odgovara međunarodnim standardima. I u Austriji imamo duge cijevi.”

Povodom Dodikove prijetnje da će raspustiti Oružane snage BiH i stvoriti zasebnu vojsku za Republiku Srpsku, Platzer je rekao: “Zajednička vojska nije navedna u Daytonskom mirovnom sporazumu. U vrijeme Daytonskog sporazuma imali smo tri vojske ovisno o etničkim skupinama. tada je stvorena jedna vojska.”

Ako se u državi normalnim zakonodavnim procesom dogovori da opet bude nekoliko vojski, onda međunarodna zajednica to teško može spriječiti, navodi general.

“Ali pitao sam uključene aktere kakav bi smisao trebao imati kada bi jedna država imala dvije vojske za temeljnu zadaću nacionalne odbrane. Onda bi bila dva ministra, dva načelnika Glavnog štaba, a to je pretjerano s obzirom na veličinu zemlje. Strukturno, to nema nikakvog smisla.”

Ako se Oružane snage BiH ‘raspadnu’, prenosi Standar i postanu dvije vojske, tada bi prije toga trebao prevladati temeljni politički i vojni konsenzus i odgovarati primatu političkog odlučivanja.

“Iz današnje perspektive, ovo je scenarij s kojim se možemo nositi.”

Ali ako ne postoji politički konsenzus da će se vojska raspustiti i podijeliti na dva dijela, onda bi sigurnosnu situaciju trebalo procjenjivati sasvim drugačije, navodi general.

Platzer prepoznaje određenu napetost u stanovništvu.

“To ima veze s činjenicom da se sigurnosna pitanja stalno vrte u medijima. Političari stalno stavljaju stanovništvo u stanje krize",prenosi Raport.


(Admir Oručević)

BrckoEufor
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.