9.12.2021. 13:29
0
Najviša cijena u posljednjih 10 godina: Cijene kafe otišle u nebo
Globalni poremećaj u opskrbnim lancima uz uobičajeno veću potražnju u zimskim mjesecima rezultirali su najvišom cijenom sirove kafe u posljednjih 10 godina, piše Poslovni.hr.

Kako piše Financial Times, trgovci na međunarodnim tržištima okrenuli su se terminskim ugovorima, vrijednosnicama koje omogućuju zajamčenu isporuku po unaprijed određenoj cijeni, uslijed zabrinutosti da neće moći stvoriti dovoljne zalihe na “fizičkom tržištu”.


To je rezultiralo dodatnim rastom cijene kafe na Intercontinental Exchangeu, jednoj od vodećih svjetskih platformi za trgovanje kafom.


Vrlo snažan signal

- Tako se kvalitetnijom sortom arabica trenutno trguje po 2,50 dolara za malo manje od pola kilograma, što je gotovo dvostruko više nego početkom ove godine. Pad zaliha poslao je “vrlo snažan signal tržištu da i dalje postoji stalna nestašica kafe - komentirao je Ilya Byzov iz tvrtke Sucafina.


Istovremeno, Vijeće izvoznika kafe Brazila – najveća svjetska skupina proizvođača i izvoznika te poljoprivredne kulture – ističe kako trgovci imaju problema s rezervacijama kontejnera i brodova za prijevoz kafe, a suočavaju se i sa stalnim odgađanjima utovara od strane brodarskih kompanija. Ta organizacija tvrdi da je volumen izvoza u oktobru pao 24 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Cijene kontejnerskog prijevoza, koje su jurnule tokom ove godine, i dalje su na povišenim razinama, a zabrinutosti uslijed poremećaja u opskrbi povećale su kupnje “za svaki slučaj”, pojašnjava Carlos Mera, analitičar Rabobanka.


- Što je više kafe zapelo u prijevozu, trebate dodatne količine kako bi zadovoljili potražnju”, dodaje Mera. U “začaranom krugu” sve skuplje kave sudjeluju i sami farmeri. Naime, primjetno je sve više nepoštivanja isporuka po ranije dogovorenim cijenama, tvrde iz ureda američkog ministarstva poljoprivrede u São Paulu.


- U tri najveća proizvođača arabica kave, Kolumbiji, Brazilu i Etiopiji, sve je više slučajeva da farmeri ne isporučuju kafu po ranije dogovorenim ugovorima već je pokušavaju preprodati na spot tržištu po aktuelnim, višim cijenama -  stoji u posljednjem izvješću ministarstva poljoprivrede SAD-a.


Neizvjesna suša

Pritisak na cijene dolazi i uslijed neizvjesnosti što je donijela ovogodišnja suša u Brazilu. Tamošnje proizvođače u julu je pogodila hladna fronta koja ipak nije negativno utjecala na ovogodišnji urod.


Međutim, šteta na stablima, koju je dodatno naglasila najgora suša u posljednjih stotinjak godina, brine uzgajivače zbog stanja stabala kafe te kvalitete uroda u idućim godinama.


Nailazak meteorološkog fenomena La Nina, koji donosi sušu južnim dijelovima Južne Amerike već drugu godinu zaredom, potaknuli su strahovanja o nižoj proizvodnji u vrijeme pojačane potražnje. S druge strane, strahovanja što će donijeti širenje omikron soja koronavirusa u Vijetnamu te hoće li rezultirati novim epidemiološkim zatvaranjima potiče rast cijena sorte robusta. Radi se o sorti slabije kvalitete s kojom se većinom trguje u Londonu.


Jack Scoville iz čikaške brokerske kuće Price Futures Group upozorava kako se COVID vratio u Vijetnam te može biti dodatni faktor poremećaja u opskrbi.


(Kenan Bešlija) 

BrazilKafa
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.