22.12.2021. 11:39
0
Cvijanović komentirala pisanje Guardiana: Specijalni rat se sad prenosi na međunarodni teren
Predsjednica RS Željka Cvijanović komentirala je pisanje britanskog lista Guardian koji je naveo da EU radi na tome da ‘popravi’ Inzkov zakona.

Ona smatra da je sad na sceni ‘najobičnija orkestrirana kampanja gdje se, nakon histerije u političkom Sarajevu, specijalni rat prenosi na međunarodni teren’.

“Ko ‘vršlja’ po zapisnicima Delegacije EU i šta u njima piše ili ne piše, to me ne iteresuje. O tome neka oni brinu. Ali je receptura za manipulaciju i dizanje tenzija jasna. Ako je bilo gdje evropski komesar Oliver Varhelyi rekao da je Inzko pokrenuo ovu krizu u BiH, onda samo mogu reći da on uopće nije usamljen u toj tvrdnji, jer smo takvo mišljenje čuli od mnogih i evropskih i neevropskih zvaničnika”, istakla je Cvijanović u izjavi za Srnu upitana da prokomentariše pisanje “Gardiana” da zvaničnici EU rade na “ispravljanju” zakona.

Ona je naglasila da svi oni znaju da je način nametanja tih zakonskih izmjena suprotan evropskim i demokratskim principima i da to znači ‘da samo fingiramo demokratiju u BiH’.

“Također, i svi govore da domaći akteri trebaju donijeti neke slične zakonske odredbe da bi se izbrisala još jedna nelegalna brljotina nekog visokog predstavnika”, rekla je Cvijanović u izjavi za Srnu.

Tvrditi kako je bilo koji evropski komesar odobrio sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, naglasila je Cvijanović, obično je podmetanje i glupost.

“O našim sjednicama odlučuju institucije Republike Srpske, a ne evropski komesari. Međutim, ovdje je riječ o jednom širem napadačkom konceptu. I on je usmjeren na Mađarsku, jer je ta zemlja zauzela objektivan i nepristrasan stav prema aktuelnoj krizi u BiH. Činjenica da neko kaže da ne podržava sankcije za Milorada Dodika ili Republiku Srpsku je problem i za političko Sarajevo i za njihove pomagače u kontinuiranoj akciji širenja laži o stanju u BiH”, ukazala je Cvijanović.

Inače, dodala je ona, ‘u tom destruktivnom Sarajevu rado bi birali vlasti i u Republici Srpskoj, i u zemljama okruženja, a sad vidimo da bi i smjenjivali i imenovali evropske komesare’.

“Zato se tu i naglašava kako je Varhelji blizak Orbanu, a zaboga, Orban je rekao da će staviti veto u slučaju da se predlože sankcije za Dodika, pa je to dovoljno da se pokrene lanac manipulacije iz sarajevske trovačnice. Ovo je i u funkciji sprečavanja Orbana da dođe u najavljenu posjetu BiH”, rekla je predsjednica RS.

Prema njenim riječima, ove ostale tvrdnje koje se odnose na neko navodno rasplamsavanje novog regionalnog sukoba ne treba posebno ni komenatrisati, jer je to već oprobani metod za privlačenje međunarodne pažnje.

“Propustili su da primijete da region priča o Otvorenom Balkanu i ekonomskom povezivanju, a da samo u Sarajevu pričaju o nekom sukobu”, zaključila je predsjednica RS.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.