3.1.2022. 20:00
0
Sarajevo među najzagađenijim gradovima svijeta - Ima li rješenja za ovaj problem?
FOTO: Instagram/ _goropro_
Sarajevo je danas među deset najzagađenijih gradova svijeta. Nalazi se u takozvanoj crvenoj zoni, te je preporučeno nositi zaštitne maske s filterima i ne boraviti vani- osim ako je neophodno. Prema službenim mjerenjima, kvalitet zraka ocijenjen je kao nezdrav. Zbog magle i smoga pojedini letovi sa sarajevskog aerodorma su otkazani- ili prolongirani. Ipak krajem dana došlo je do normalizacije aviosaobraćaja sa Sarajevskog aerodroma.

Zbog guste magle koja je proteklih dana prisutna na području Sarajeva, brojni letovi na sarajevskom aerodromu bili su otkazani ili prolongirani, tako da je veliki broj putnika bio spriječen da putuje na željene destinacije. Sa aerodroma napominju da su sve informacije o letovima dostupne na njihovoj veb stranici ili putem telefona, prenosi BHRT.


"Zbog loših vremenskih uslova i magle iznad Sarajeva, u toku jučerašnjeg dana otkazani su svi letovi sa sarajevskog aerodroma. Aviokompanije čekaju poboljšanje te će u skladu s tim donijeti odluku o prolongiranju ili, eventualno, otkazivanju letova", saopštili su sa Aerodroma u Sarajevu.


A poboljšanje vremenskih uslova možemo očekivati već sutra. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da tokom sutrašnjeg dana očekuju jače udare vjetra, što će doprinijeti razilaženju magle i čistijem vazduhu.


"Biće povremeno jakog udara južnog vjetra i temperature su u postepenom porastu što u principu odgovara poboljšanju vremenske situacije", navodi Ibrahim Hadžismajlović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.


Iako su narednih dana najavljene padavine i nešto povoljnija situacija sa zagađenošću vazduha u Sarajevu, iz Eko Akcije napominju da je vazduh nezdrav, ne samo u Sarajevu, nego u nizu gradova BiH. Anes Podić kaže da smo ostavljeni na milost i nemilost vremenskih prilika. Dodaje da je problem zagađenosti itekako rješiv. Zagađenost direktno utiče i na ljudske živote,  piše BHRT.


"Da se jedan po jedan tip izvora zagađenja rješava, i to ne zamjenom peći, to je zaista kap u moru. Rješenje je što više gradskog prevoza, što više prigradskog prevoza, imate stotine restorana koje imaju emisije, a niko nema filtera. Procjena koju je dala Evropska agencija za zaštitu okoliša je nešto viša, negdje oko 5.300 ljudi umire, kako god, to su ogromne brojke", ističe Anes Podić iz Eko Akcije.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.