20.12.2023. 8:43
0
Stanovnici Sarajeva i jutros udišu vrlo nezdrav zrak: Preporučuje se da što manje boravi na otvorenom
FOTO: N1
Indeks kvalitete zraka u Sarajevu jutros je, prema podacima servisa IQAir, dostigao 196, što ga pozicionira na treće mjesto svjetske liste najzagađenijih gradova.

Prema podacima dostupnim na stranici Ekoakcija, mjerenja u sedam sati pokazala su da je zrak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine vrlo nezdrav sa indeksom kvalitete od 211.

Ovakav zrak kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, može izazvati značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Koncentracija PM2,5 u Sarajevu jutros u šest sati je 31,4 puta veća od vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Građanima se preporučuje da što manje vremena provode na otvorenom te da se na ulici pokušaju zaštititi odgovarajućim respiratornim maskama.

Nezdrav zrak jutros dišu i stanovnici Banje Luke, Tuzle, Zenice, Lukavca, Jajca, Visokog, Kaknja.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.