25.2.2022. 20:06
1
NATO šalje oružje Ukrajini: Nastavit ćemo s podrškom i BiH kojoj prijeti Rusija
Lideri NATO-a najavili su raspoređivanje više trupa u istočnoj Evropi nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, rekavši da je Moskva lagala o svojim namjerama.

- Niko ne bi trebalo da bude prevaren salvom laži ruske vlade - navelo je 30 lidera u zajedničkoj izjavi poslije virtuelnog samita kojim je predsjedavao generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Također, oni su rekli kako sada vrše značajna dodatna odbrambena raspoređivanje snaga u istočnom dijelu alijanse, no, nisu naveli više detalja.

- Rusija snosi punu odgovornost za ovaj sukob. Ona je odbacila put diplomatije i dijaloga koji su joj više puta nudili NATO i saveznici. On je suštinski prekršio međunarodno pravo, uključujući Povelju UN-a - kazali su.

Dodaju da će Rusija trpjeti enormne posljedice, kako ekonomski, tako i politički.

- Sloboda će uvijek pobijediti ugnjetavanje - zaključili su.

- Odluka predsjednika Putina da napadne Ukrajinu užasna je strateška greška, za koju će Rusija platiti veliku cijenu, kako ekonomski tako i politički, u godinama koje dolaze - navodi se u zaključku.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da su lideri NATO odlučili da pomognu Ukrajinu oružjem, uključujući protivazdušne sisteme.

- Rusija je srušila mir u Evropi. Naše misli su sa poginulima, ranjenima i raseljenima - rekao je Stoltenberg, pozivajući Rusiju da odmah prekine napad, povuče svoje snage iz Ukrajine i da ponovo uđe u miran dijalog.

- Ova kriza pogađa sve nas - rekao je on.

- Mi smo se orijentisali na odbranu. Hiljade dodatnih trupa smo poslali u istočne dijelove Saveza. Imamo 100 aviona, 20 nosača brodova. Mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorija NATO-a. Nastavit ćemo pružati podršku Ukrajini, kao i drugim u regionu kojima prijeti Rusija - uključujući Gruziju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu, da bismo im pomogli da uspiju u svojim demokratskim reformama. Ova kriza demonstrira koliko je važno da SAD-e i Evrope stoje zajedno - rekao je, između ostalog, Stoltenberg.

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.