21.3.2022. 20:54
0
"Izetbegović je bio izložen pritisku stranaca, lično sam svjedok toga. Odvajaju ih u različite prostorije, koriste razne metode kako bi doveli do dogovora"
Alma Čolo, državna parlamentarka te članica pregovaračkom tima SDA u vezi sa izbornom reformom, večeras je komentarisala posljednji pokušaj pronalaska rješenja za ovaj problem.

Ona kaže kako je ključna stvar zbog koje je propala posljednja runda pregovora Dom naroda Federacije BiH.

- Razgovarali smo o provedbi presuda suda u Strazburu i o elektorskom modelu koji predlaže HDZ. Ima značajnih uslovljavanja i od SNSD-a, također bilo je govora i o deblokiranju Federacije BiH. Ključna stvar zbog koje su propali pregovori je sama pozicija Doma naroda FBiH, rekla je Čolo.

Govoreći o Domu naroda FBiH, Čolo kaže kako je logično da se on bavi samo pitanjima vitalnog nacionalnog interesa.

- Mi imao dvodomni sistem i to usporava proces donošenja zakonodavnih odluka. HDZ insistira da tih 17 delegata u Domu naroda biraju isključivo sa teritorija gdje dominantno žive Hrvati i onda je logično da taj Dom se bavi samo pitanjima vitalnog nacionalnog interesa, a ne da bude drugi zakonodavni dom, kazala je ona u intervjuu za N1.

Na pitanje da prokomentariše Izetbegovićeve izjave prije odlaska na pregovore, u kojima je govorio da "Čović treba platiti zbog blokada u FBiH", zastupnica Čolo ističe kako smatra da Izetbegović nije tako mislio.

- Ne vjerujem da je to tako misli (Izetbegović), ali je bio rezigniran ponašanejm Čović od njegovog govora u NSRS do glasanja protiv “Inzkovog zakona", poručila je Čolo.

Lider SDA je govorio kako se suočava sa pritiskom stranaca, te je nagovijestio da bi mogao povući neke poteze koji neće naići na odobravanje među građanima u našoj zemlji, ali se to na kraju ipak nije desilo.

- Svjedočila sam jednom diplomatskom pritisku. Na tim pregovorim predstavnici međunarodne zajednice lidere odvajaju u posebne prostorije i različitim metodama pokušavaju doći do dogovora. Vjerovatno je Izetbegović bio izložen pritiscima da pristane na rješenja koja po nama nisu najbolja, smatra ona.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.