16.4.2022. 16:27
1
Ramić: Aneks 7 može biti proglašen završenim, Pokret za državu nema alternativu
Pokret za državu danas je u Prijedoru prezentirao principe djelovanja koji trebaju doprinijeti političkom i drugom djelovanju koje će spriječiti da bh. entitet RS bude definitivno etnički očišćen prostor. Prisutnim se obratio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić koji se osvrnuo na potrebu animiranja dijaspore i unapređenja saradnje s njom.

"U narednom periodu oko milijardu eura će biti uloženo u obnovu porušenih objekata. Mi smo dobili manji dio tog novca koji je odobren na inicijativu Hrvatske da bi završila priču sa povratkom Srba u tu zemlju. Zato treba biti svjestan da će doći dan kada će Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma biti završen, a mi na terenu imamo samo obnovljeno 20 do 30 posto obnovljenih objekata", istakao je Ramić. 

Na terenu je evidentiran problem nemogućnosti stupanja u kontakt sa svim vlasnicima u ratu uništenih objekata. U tom dijelu Pokret za državu je važan partner koji može pomoći da se poboljša protok informacija među dijasporom iz BiH.

"Mi ćemo mapirati sve objekte koji su postojali 1991. kako bi mogli pokazati da nisu svi obnovljeni. Uradićemo registar objekata i vlasnika, a onda mapirati i sva udruženja i privredne subjekte u dijaspori kako bi konačno mogli uspostaviti otvoreniju i transparentniju saradnju", kazao je.

Za njega nema dvojbe o političkoj važnosti Pokreta za državu, te je pozvao sve stranke da prevaziđu postojeće animozitete kako bi se jedinstveno nastupilo na predstojećim izborima i stvorio treći politički blok u RS.  

(Patria / Aldina R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.