19.4.2022. 15:53
0
Besplatno članstvo u Biblioteci Sarajeva za sugrađane preko 65 godina

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas ugovor sa direktoricom  Javne ustanove Biblioteka Sarajevo Merimom Lendo na osnovu kojeg se iz budžeta ove lokalne zajednice izdvajaju finansijska sredstva u iznosu od 5.000 maraka u svrhu finansiranja članarina za osobe treće životne dobi. 


Ugovor je potpisan u Centralnom odjeljenju u Mis Irbinoj ulici, a potpisivanju su prisustvovali pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević i saradnik Anes Kujović, vijećnik Samir Fazlić, te članovi centara za zdravo starenje sa područja općine Centar kojima je načelnik Mandić uručio godišnje članske karte.

Mandić je naglasio da na ovaj način Općina Centar želi građanima treće životne dobi omogućiti besplatno članstvo u Javnoj ustanovi Biblioteka Sarajeva kako bi što kvalitetnije provodili svoje slobodno vrijeme.

- Na inicijativu vijećnika Samira Fazlića koju je podržalo Općinsko vijeća realizujemo projekat finansiranja godišnjih članarina u Javnoj ustanovi Biblioteka Sarajevo za građane treće životne dobi. Svi naši sugrađani starosne dobi preko 65 godina sa područja općine Centar imaju mogućnost da se besplatno učlane u neko od odjeljenja Javne ustanove Biblioteka Sarajeva. Ovo je nastavak uspješne saradnje sa Javnom ustanovom, a podsjetit ću da Općina Centar već nekoliko godina unazad finansira godišnje članarine za mlade, za šta je izdvojeno 10.000 maraka, kazao je Mandić.


Direktorica Lendo zahvalila se načelniku Mandiću i Općinskom vijeću što su podržali realizaciju ovog projekta. 

- Mogućnost učlanjenja na osnovu ovog ugovora ima 333 korisnika sa područja općine Centar starosne dobi preko 65 godina. Zainteresirani sugrađni mogu izvršiti upis na svim pozajmnim odjeljenjima, od ukupno 16 odjeljenja koja su disperzirana na području kantona Sarajevo i koristiti svu dostupnu građu. Javna ustanova Biblioteka Sarajevo na području općine Centar ima četiri odjeljenja, a prema statističkim podacima od prošle godine upisano je preko 3.000 korisnika, a zabilježeno je preko 37.000 posjeta, istakla je Lendo. 


Nedžmija Ratković članica je Centra za zdravo starenje „Razigrani dani - Pionirska dolina“, a od danas i članica Javne ustanove Biblioteka Sarajeva. 

- Aktivno provodim slobodno vrijeme. Pored aktivnosti u centrima za zdravo starenje slobodno vrijeme ću koristiti i za čitanje knjiga. Mnogo vremena provodim uz knjigu, a ova članska karta će omogućiti da dođem do novih naslova. Do sada sam se oslanjala na svoju kućnu biblioteku i razmjenu sa prijateljima. Moderna vremena sa sobom su donijela neke nove trendove čitanja, ali za mene je knjiga ipak posebna. Kroz knjige se putuje, proživljava, ali i nauči mnogo toga što čovjek nije u prilici ni da vidi ni da čuje, navela je Ratković. 


Prilikom upisa korisnici su dužni dati na uvid CIPS-ovu prijavnicu. Iz Biblioteke Sarajeva pozivaju sve zainteresovane građane treće životne dobi da se prijave i učlane besplatno u biblioteku.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.