27.5.2022. 10:51
0
Njemačka će izručiti Savu Marinkovića, osumnjičenog za likvidaciju sarajevskih policajaca
Sava Marinković, kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje, za nekoliko dana konačno stiže u BiH.

Ministarstvo pravosuđa Njemačke je pristalo na njegovo izručenje, a njegov dolazak u BiH se očekuje za najviše sedam dana, rekao je za Oslobođenje izvor blizak istrazi. Marinković bi, po dolasku u BiH, a prije odlaska u pritvor koji mu je ranije odredio Kantonalni sud u Sarajevu, trebao ići na saslušanje kod postupajućih tužiteljica Tužilaštva KS-a, gdje će dati iskaz na okolnosti pomenutog zločina. Ime Save Marinkovića u javnosti se pojavilo nakon svjedočenja Aleksandra Macana, još jednog osumnjičenika za likvidaciju policajaca, koji je izjavio da je Marinković, navodno, osoba koja je iz Seata pucala u Šehovića i Vujinovića. Macan je rekao i to da je Marinković dvostruku likvidaciju izvršio zbog “patološke mržnje prema Bošnjacima”.

S druge strane, Marinković, koji je vjenčani kum Macanu, prije nekoliko mjeseci je preko svog advokata Bojana Veselinovića poručio da je spreman na saradnju s Tužilaštvom KS-a i istražnim organima. Tada je negirao bilo kakvu umiješanost u zločin.

Marinković se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Njemačkoj. Kritične večeri sa Marinkovićem u vozilu se, navodno, nalazio Marko Trifković Žižan, koji je iza rešetaka i koji se tokom dosadašnje istrage branio šutnjom. Macan je, do sada, nekoliko puta davao iskaz u zgradi Tužilaštva te je pristao da svjedoči protiv Marinkovića i Trifkovića.

Macan se predao Tužilaštvu KS-a 24. decembra prošle godine nakon Interpolove potjernice koja je za njim bila raspisana. Nakon višegodišnje istrage koja nije davala nikakve rezultate, on je sarajevskim tužiocima nacrtao i šemu kretanja ubica, te je do detalja opisao sve što se dešavalo kritične večeri. Nezvanično, tužilački tim je već počeo sa pisanjem optužnice.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.