1.6.2022. 17:04
0
Hrvatska tužiteljica: Postoje indicije da je ARBiH tokom "Oluje" ušla na teritoriju Hrvatske
Glavna tužiteljica u državmom tužilaštvu Hrvatske, danas je u Saboru kazala kako postoje navodi i dokazi koji jasno pokazuju naznake da je ARBiH tokom akcije 'Oluja' u augustu 1995. godine ušla na teritorij Hrvatske.

Nakon saslušanja na Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije novinari su je pitali i je li Državno tužilaštvo istraživalo događaje na cesti kod Bosanskog Petrovca, gdje srbijansko tužilaštvo najavljuje optužnicu protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota za navodno raketiranje kolone sa srbijanskim izbjeglicama pred Hrvatskom vojskom u akciji “Oluja”?

Glavna državna tužiteljica odgovorila je kako je Državno tužilaštvo godinama u Hagu imalo svog oficira za vezu.

"Državno tužilaštvo je, da tako kažem, prekopalo sve arhive Haškog tribunala. U njima nije bilo dokaza. Da ih je bilo, glavni haški tužitelj Serge Brammertz bi sigurno i to obuhvatio optužnicom. Prema tome, o tome nemamo što govoriti. Provode se izvidi, ali ne zbog toga, nego zato što ima naznaka da je Armija RBiH tokom akcije “Oluja”augusta 1995. godine ušla na područje Republike Hrvatske", kazala je Zlata Hrvoj Šipek.
 
Prema podacima Državnog tužilaštva Republike Hrvatske, za krivična djela za vrijeme “Oluje” od 4. do 6. augusta 1995. i nakon nje, za ubistva, pljačke i palež osuđeno je 2.380 osoba. Međutim, oni su suđeni za “obične” zločine, a ne za ratne zločine.

Za ratne zločine nad starijim srpskim civilima u danim i sedmicama nakon “Oluje” postoje svega dvije pravomoćne sudske presude, a niz slučajeva još je u sudskom postupku, postupak uopće nije pokrenut ili je vođen, ali niko nije osuđen, piše RSE.

Prema publikaciji Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava “Vojna operacija Oluja i poslije – Izvještaj” iz 2001. godine ukupan broj žrtava među Srbima je 677. Publikacija nema razdvojene žrtve rata od žrtava ratnih zločina.

Prema njihovim podacima, u nekadašnjem UN-ovom sektoru Jug je 410 osoba izgubilo život, u sektoru Sjever 191 osoba i 76 osoba je ubijeno i nestalo u izbjegličkoj koloni.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.