23.6.2022. 7:58
0
U Neum uplovio kruzer sa više od 1.000 turista
Kruzer "Bollete" uplovio je jutros oko 7 sati u neumski zaliv. Širina broda je oko 32 metra, dužina 238 metara, a od površine mora do najviše tačke na brodu je oko 48 metara. Na brodu se nalazi više od 1.000 putnika i 600 članova posade.

Ovo je najveći kruzer koji je ikada uplovio u Neum. Osim toga, ovo je najveći brod koji je do sada prošao ispod Pelješkog mosta, koji je projektovan da ispod njega mogu prolaziti brodovi visine do 55 metara.

Plovilo bi u Neumu trebalo ostati usidren 14 sati, odnosno do 21 sat, kada bi trebao nastaviti putovanje. Za to vrijeme turisti, koji se na njemu nalaze, iskoristit će priliku da posjete BiH. Naime, nakon kratkog zadržavanja u Neumu, predviđeno je da putnici posjete Međugorje, vodopad Kravice pored Ljubuškog, a potom Mostar i Sarajevo. Za tu svrhu organizovano je 11 autobusa koji će putnike voziti po BiH.

Međutim, sami Neumljani nisu obradovani uplovljavanjem kruzera. Tvrde kako će kruzeri, ako budu dolazili, zagaditi vodu u neumskom akvatoriju. Čak su najavljivali i organizovanje protesta protiv uplovljavanja kruzera.

Ni sam načelnik Neuma Dragan Jurković nije bio obradovan najavom da će kruzer uploviti u Neum, jer, kako je ranije istakao, sam grad od njega nema velike koristi, s obzirom da će turisti otići da obilaze i druga mjesta po BiH.

(A. Balićevac)

KruzerNeum
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.