25.7.2022. 19:10
0
Ružnić: Nećemo nijemo promatrati stvaranje trajnih etničkih podjela i uništavanje države
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić obratio se visokom predstavniku Christianu Schmidtu u, kako je naveo, svjetlu njegovih najava o nametanju izmjena Izbornog zakona.

Ružnić je istaknuo da je Unsko-sanski kanton jedini kanton u BiH u kojem se oduvijek i bez iznimke provode dosljedno sva prava svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost, "a o zastupljenosti svih smo u kontinuitetu oslonjeni na Ustavom zagarantirana prava“. 

- Vrlo je važno da znate da su se u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu u ovom dijelu države svi građani zajedno borili za njenu odbranu u jedinicama Petog korpusa Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane i da su ove vojne formacije u oba slučaja popunjavali građani svih nacionalnosti, a da nikada nisu došle u međusobni sukob - naveo je Ružnić.

Takođe, dodao je on, „morate znati da u Unsko- sanskom kantonu ni danas u javnom životu ne postoji tema zvana suživot, jer je to za nas oduvijek bio život. Zajednički, isti, podjednak, ni po čemu opterećen nacionalnim ili vjerskim podjelama“.

- Jasno i glasno vam poručujemo da ovaj dio države Bosne i Hercegovine zaslužuje i treba da ima svoje predstavnike u Domu naroda ispred svih građana i da nemate pravo uskratiti nam takvu vrstu slobode.

Kao zajednica i kao narod koji je vijekovima nadržavotvorniji dio BiH, pridružit ćemo se svim političkim, državnim i vjerskim institucijama koje osuđuju Vaše nametanje izmjena Izbornog zakona, jer kao građani Unsko-sanskog kantona ne možemo i nećemo nijemo promatrati stvaranje trajnih etničkih podjela i uništavanje države za kakvu smo se borili, a to je Bosna i Hercegovina - zemlja svih njenih građana - naglasio je Ružnić.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.