28.7.2022. 11:12
1
Kako stati u kraj 'Ubicama na cesti' u Sarajevu: Nakupi 15 hiljada maraka kazni, zna da ih neće platiti, vozi bez vozačke. Skupi 10 negativnih bodova, položi kurs i opet sjeda za volan
Promjena vlasti u Kantonu Sarajevo nije donijela znatne pomake kada je riječ o sigurnosti u saobraćaju. Tome svjedoči veliki broj saobraćajnih nesreća u proteklom periodu u glavnom gradu BiH, a najsvježiji primjer je onaj od jutors, kada je vozač BMW-a izgubio kontrolu i završio na tramvajskim šinama.

Ko snosi odgovornost i kako riješiti konstantni problem?

"Nikada se u cijelosti nijedan grad nije stao u kraj takvim osobama, pa ni Sarajevo. Moramo biti svjesni da pored redovnih problema u saobraćaju, moramo imati poseban sluh za ljude koji su stalnim prekršajima, koji mogu izazvati velike probleme. Državni zakon o sigurnosti o saobraćaju na putevima u BiH mora izdvojiti ljude, koji krše pravila o ograničenjima brzine preko 50 km/h. Do sada zakonom oni nisu obuhvaćeni posebno, zbog toga imamo učestala divljanja po našim saobraćajnicama. Kada se sve sagleda oni ne proizvode toliko ozlijeda, koliko je evidentno njihovo prisustvo,  izjavio je za Source profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, Osman Lindov.

Policija  i zakonodavstvo bi, smatra Linodv, trebali te osobe posebno evidentirati.

"Sa tim osobama se mora razgovarati, mora se razgovarati sa okruženjem kojem pripadaju takve osobe. Ako im ne možemo ponuditi poligone, na kojima bi rješavali svoj adrenalin, moramo ih evidentirati i pod posebnim tretmanima kontorlisati. Nije dovoljno da on nakupi 7 do 10 negativnih bodova tokom godine, pa da im mi ponudimo kurs, nakon čega on opet dobije 'ćage' i opet sjedne za volan. Ti ljudi će moramo biti svjesni, voziti i bez vozačke", tvrdi naš sagovornik. 

Gomilanje kazni

"Nemoguće je da on nakupi 10 ili 15 hiljada kazni, pa da se onda zapitamo, 'Šta ćemo sad, kako ćemo riješiti'. Nemoguće mu je tada pomoći, njemu je trebalo pomagati kada je imao 1.000 maraka kazni, koje su se tada mogle naplatiti. Njemu se kazne poslije samo gomilaju i on je svjestan da mu ih ne možete nikako naplatiti i to sve prerasta u vanjski dug. Takve osobe su evidentirane i za njih se zna. Najalakše reći da za njih nema mogućnosti i nema  rješenja. Ne može to tako, jer takvi prizvode velike materijalne štete i na kraju, nažalost i mrtve glave, zaključio je Lindov.


Kazne u saobraćaju su česta tema među vozačima, ali na malo mjesta postoji detaljan pregled, pa ako ne želite da čitate kompletan Zakon o bezbjednosti u saobraćaju i Zakon o prekršajima, ispod ćete naći glavne odredbe.

Potrebno je naglasiti da je moguće platiti 50% iznosa kazne, ukoliko se ona plati u roku od 8 dana, a sve kazne se plaćaju isključivo putem uplatnice (nema direktnog plaćanja kazne policiji).

Kazne u saobraćaju

Nekorištenje sigurnosnog pojasa
Za nekorištenje sigurnosnog pojasa predviđena je kazna od 100 KM i jedan kazneni bod.
Dnevna svjetla
Vozači su obavezni da koriste kratka svjetla po danu, a kazna za nepoštovanje ovog propisa je 30 KM.

Prekoračenje brzine

Za prekoračenje brzine u zavisnosti od ograničenja:
od 11 km/h do 20 km/h 50 KM
od 21 km/h do 30 km/h 100 KM, 1 mjesec zabrane vožnje i dva kaznena boda
preko 30 km/h 400 KM, 2 mjeseca zabrane vožnje i dva kaznena boda

Alkohol

Dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,30 promila, a kazne za prekoračenje su:
Odbijanje alkotesta 400 KM, 2 mjeseca zabrane vožnje i dva kaznena boda
Od 0,31 do 0,80 promila 50 KM, jedan kazneni bod
Od 0,81 do 1,50 promila 100 KM, 1 mjesec zabrane vožnje i dva kaznena boda
Preko 1,50 promila400 KM, 2 mjeseca zabrane vožnje i dva kaznena boda
Alkohol kod vozača početnika 50 KM

Zatamnjena stakla

Po zakonu za zatamnjenje stakala iza vozača i suvozača nema ograničenja, stakla u ravni vozača i suvozača moraju imati providnost od najmanje 70%, a zabranjeno je zatamnjivanje vjetrobranskog stakla. Kazna za automobile koji nisu usklađeni sa ovim odredbama je 40 KM.
Kretanje unazad
Za kretanje unazad na putu predviđena je kazna od 30 KM.
Neposjedovanje vozačke dozvole
Za neposjedovanje vozačke dozvole predviđena je kazna od 30 KM.
Neposjedovanje potvrde o registraciji i stikera
Za neposjedovanje saobraćajne dozvole i stikera previđena je kazna od 100 KM i 1 kazneni bod.
Nedostaje tablica
U slučaju da na autu nisu postavljene obije registarske tablice, kazna je 30 KM.
Nekorištenje žmigavca
Za nekorištenje pokazivača pravca, kazna je 30 KM.
Nepropisno prestrojavanje
Kazna za nepropisno prestrojavanje je 40 KM.
Dijete na prednjem sjedištu
Po zakonu dijete se mora voziti u sjedalici, a u slučaju da se vozi na prednjem sjedištu do vozača, policija vam može naplatiti kaznu od 400 KM. U slučaju da se vozi na zadnjem sjedištu bez sjedalice, kazna je 40 KM.
Korištenje mobilnog telefona
Korištenje mobilnog telefona u vožnji je zabranjeno, osim uz upotrebu hands-free uređaja, a kazna za korištenje je 100 KM i jedan kazneni bod.
Škripa guma, naglo startovanje
Za naglo startovanje uz škripu guma kazna je 50 KM.
Početnici, nekorištenje znaka "P"
Početnici su obavezni da na zadnjoj strani auta imaju znak P, a nekorištenje ovog znaka će vas koštati 40 KM.

Nepropisno parkiranje

Kao nepropisno parkiranje se definiše parkiranje na mjestu gdje je parkiranje zabranjeno znakom, na pješačkom prelazu, na raskrsnici, autobuskom stajalištu, zelenoj površini, trotoaru ili ako auto smeta pri izlasku drugih vozila. Jedinstvena kazna za sve ove slučajeve je 40 KM.
Oduzimanje prava prvenstva prolaza
Ukoliko vozač oduzme pravo prvenstva prolaza drugom vozilu, kazna je 100 KM, jedan mjesec zabrane vožnje i 1 kazneni bod.
Prolazak kroz crveno svjetlo
Za prolazak kroz crveno svjetlo kazna je 100 KM, jedan mjesec zabrane vožnje i 1 kazneni bod.
Preticanje sa desne strane
Za preticanje sa desne strane kazna je 100 KM, jedan mjesec zabrane vožnje i 1 kazneni bod.
Preticanje kolone vozila
Za preticanje kolone vozila kazna je 100 KM, jedan mjesec zabrane vožnje i 1 kazneni bod.
Preticanje u nepreglednoj krivini
Za preticanje u nepreglednoj krivini kazna je 100 KM, jedan mjesec zabrane vožnje i 1 kazneni bod.
Odbijanje naređenja policajca
Za nepostupanje po naređenju policajca kazna je 100 KM, jedan mjesec zabrane vožnje i 1 kazneni bod.

Vožnja bez položenog vozačkog ispita

Za upravljanje autom bez položenog vozačkog ispita kazna je 400 KM.
Upravljanje neregistrovanim autom
Kazna za upravljanje neregistrovanim autom je 400 KM, 2 mjeseca zabrane vožnje i dva kaznena boda.
Korištenje neodgovarajućih tablica
Kazna za korištenje neodgovarajućih tablica je 400 KM, 2 mjeseca zabrane vožnje i dva kaznena boda.

Izazivanje saobraćajne nezgode

Za izazivanje saobraćajne nezgode vožnjom unazad i nepropisnim odstojanjem kažnjava se sa 50 KM i jednim kaznenim bodom. Ukoliko je nesreća izazvana nepropisnim mimoilaženjem, kazna je 50 KM, jedan mjesec zabrane vožnje i jedan kazneni bod. Za slučaj izazivanja nezgode prekomjernom brzinom ili drugim radnjama vozilom, kazna je 100 KM, jedan mjesec zabrane vožnje i jedan kazneni bod.

Udaljavanje sa mjesta nesreće

U slučaju da se udaljite sa mjesta saobraćajne nesreće, kazna je 100 KM, dva mjeseca zabrane vožnje i jedan kazneni bod.
Vožnja pod zabranom
U slučaju da se autom upravlja pod zabranom vožnje, kazna je 400 KM, 2 mjeseca zabrane vožnje i dva kaznena boda.
Anti-radar
Za korištenje uređaja koji ometaju radar, kazna je 100 KM.

Nepropisno odstojanje

Vozač koji ne održava propisno odstojanje između vozila će biti kažnjen kaznom od 50 KM. Vozač je dužan držati vozilo na takvom odstojanju od drugih vozila u saobraćaju da, s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti u saobraćaju, ne izaziva opasnost i ne ometa druge učesnike u saobraćaju.

Zimska oprema

Zimska oprema je obavezna od 15. novembra do 15. aprila, a podrzumijeva zimske gume sa oznakom M+S na svim točkovima i profilom minimalno 4 mm ili ljetnje gume sa minimalno 4 mm profila i odgovarajuće lance u priboru. Kazna za ne korištenje zimske opreme je 40 KM.
Obavezna oprema
U automobilu je potrebno imati sigurnosni trokut, komplet prve pomoći, komplet sijalica, rezervni točak, alat za zamjenu, uže za vuču i reflektujući prsluk. Za nekompletnu opremu kazna je 40 KM. Ako je kutiji prve pomoći istekao rok, gleda se kao da je nema.


(Admir O.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.