11.9.2022. 9:56
0
NSRS sutra o terminu sjednice: Dodikov veto protiv njemačkog ambasadora neće imati dovoljnu podršku
redsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za ponedjeljak 12. septembra sjednicu Kolegijuma Narodne skupštine na kojoj će biti utvrđen termin održavanja 34. i 35. posebne sjednice NSRS, a nakon što je NSRS zaprimila zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za održavanje sjednice parlamenta na kojoj bi narodni poslanici trebalo da se izjasne o Izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Savezne Republike Njemačke u BiH Tomasu Fičenu koja je usvojena bez konsenzusa na 157. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2. septembra 2022. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.  

Milorad Dodik je rekao kako njemačka politika pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i RS.

"Ako ovo neko ne razumije, onda ne treba da se bavi politikom. Sve ove godine u politici nikada nisam blefirao i vodim odgovornu, jasnu i preciznu politiku. Rasprava u Narodnoj skupštini RS pokazaće ko razumije, ko ne globalne trendove, ko prihvata podaništvo prema Nijemcima i zapadu, a ko to ne prihvata", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ništa nije upereno protiv Njemačke kao države, nego protiv njene politike, odnosno rezolucije u Bundestagu u kojoj je navedeno da je potrebno ukinuti etničke podjele u BiH, što bi, po mnogima u RS, značilo raspakivanje Dejtona.

Ambasada Njemačke odbacila je Dodikove optužbe opisujući ih neodrživim i neutemeljenim.

"Savezna Republika Njemačka podržava ugovor iz Dejtona, u kojem je utvrđeno i postojanje RS. Njemačka sarađuje sa svojim lokalnim i međunarodnim partnerima za funkcionalnu BiH u kojoj su svim njenim građanima sa svim njihovim posebnostima zagarantovana prava, i koja ima budućnost u evropskoj familiji naroda i u EU", odgovorili su iz Njemačke ambasade.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a najavio je da ova stranka neće podržati Dodikov veto i da treba misliti na građane BiH koji žive i rade u Njemačkoj.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.