30.8.2023. 20:44
0
Dodik traži da NSRS odbaci odluke Evropskog suda u slučaju “Kovačević”
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će inicirati održavanje sjednice Narodne skupštine RS u što skorije vrijeme na kojoj bi bilo predloženo odbacivanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević”.

Dodik je rekao da “RS nije iznenađena presudom Evropskog suda”.

“Predložit ću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova Bosni i Hercegovini.

Ovo je pravno nedopustiva i politički spekulantska odluka, sistemski razarajuća za BiH. Predlažem da NSRS predloži organima BiH da odbace ovakvu odluku kao ništavnu i to ćemo učiniti, što se tiče nas, odmah na sjednici Doma naroda PS BiH”, istakao je Dodik.

Dodik je istakao da je cilj presude Evropskog suda obračun sa konstitutivnošću naroda i odbacivanje i urušavanje elemenata Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma, koji je osnovni konstitutivni akt.

Dodik je rekao da presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.

“BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Јugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švicarska”, rekao je on.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.