19.11.2022. 20:24
0
Vjeruje li Osmorka da su programska načela sa Čovićem jača od njegovog partnerstva sa Dodikom
Današnje poruke lidera HDZ-a i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika, koje su poslane iz Mostara, a u kojima se nazire da ove politike nailaze i na razumijevanje u krugovima međunarodne zajednice, prilično su zabrinjavajuće kada se uzmu u obzir krajnji ciljevi ovih politika.

HDZ i SNSD očito ohrabreni trenutnom dobrom pozicijom, koja se može djelomično može zahvaliti i međunarodnoj zajednici, stalno i iznova ispostavljaju nove političke zahtjeve, koji nisu u interesu Bosne i Hercegovine. Kako sada stoje stvari, čini se da dvojac HDZ i SNSD već u ovoj fazi ispostavlja fakture Osmorki koja je zainteresovana da u što skorijem roku formira vlast sa HDZ-om BiH. Sada je već prilično jasno da formiranje vlasti sa HDZ-om u paketu nosi i formiranje vlasti sa SNSD-om. Osmorka je već usaglasila programska načela sa HDZ-om. Pored ekonomskih pitanja, usaglašeno je zajedničko opredjeljenje za NATO i evropski put Bosne i Hercegovine. Premda nije jasno šta su Osmorka i HDZ usaglasili kada je riječ o izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona, postavlja se pitanje na koji način ta programska načela korespondiraju sa SNSD-om.

Dragan Čović je danas poručio da je savezništvo HDZ-a sa SNSD-om strateško i neraskidivo, ne mareći mnogo za programska načela koja je prethodno usaglasio sa Osmorkom. Kao logično nameće se pitanje, čije bi stavove u budućoj vlasti Osmorke, HDZ i SNSD-a, Dragan Čović uzimao za relevantnije. Stavove dugogodišnjeg partnera Dodika ili stavove Osmorke. Kada je predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić prije nekoliko dana kazao da ne može HDZ postavljati uslove, te da bi procese trebao voditi SDP očito nije ni slutio koliko brzo će ga Čović demantirati. Pitanje je koliko će Efendić biti spreman i zvanično staviti potpis na ovakvu koaliciju. 

Ako je suditi po današnjem mostarskom sastanku, a i po svemu drugome, primat Dodikovih stavova u odnosu na stavove Osmorke bio bi neprikosnoven. Čović očito sa Osmorkom dogovara programska načela koja će ostati mrtvo slovo na papiru, a sa Miloradom Dodikom stratešku politiku koja nije nikakvo mrtvo slovo na papiru nego izraz trajnog opredjeljenja za slabljenjem države Bosne i Hercegovine. Njegova strateška orijentacija prema Dodiku i SNSD-u je jača od eventualnih načela koja će dogovoriti sa Osmorkom. Osmorka će ukoliko uspije sklopiti vlast sa HDZ-om i SNSD-om imati pune ruke posla.


(Patria/Admir O.)

RSDodik
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.