7.12.2022. 10:50
3
Detalji SIPA-ine akcije "Magnet": Ko je uhapšena Muvedeta Čedić, navodno kućna prijateljica Sebije Izetbegović i supruga vlasnika sarajevskog lokala ‘Vatra’?!
FOTO: Žurnal; Raport
U operativnoj akciji “Magnet” od jutros SIPA vrši pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu. Pod istragom je navodno prijateljica i jedna od najbližih saradnica Sebije Izetbegović, Muvedeta Čedić-Butmir.

Predmet jutrošnje operativne akcije su javne nabavke na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Naime, među osumnjičenim osim bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića je i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić-Butmir, te bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP), bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković (SDP).

Gavrankapetanović je bio na čelu KCUS-a skoro 12 godina, do 2012. godine. Fikret Musić (SDP) je obnašao funkciju kantonalnog premijera od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Zlatko Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva.

Policijski službenici SIPA-e danas su, u sklopu operativne akcije "Magnet", na području Sarajeva započeli pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija, saopćeno je iz te policijske agencije. Kako su naveli iz SIPA-e, akcija se provodi zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

- Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - dodali su iz SIPA-e.

Jedna od uhapšenih Muvedeta Čedić-Butmir

Zanimljivo je da je Muvedeta Čedić-Butmir upravo jedna od šefica na Kliničkom centru u Sarajevu, ali i navodno kućna prijateljica Sebije Izetbegović.

Prema tvrdnjama Raporta, upravo za porodicu Čedić godinama unazad se veže veliki broj koruptivnih afera. Ova porodica je vlasnik poznatog sarajevskog logala ‘Vatra’, a Muvedetin suprug Šaćir Čedić hapšen je u akciji ‘Kasa’ zbog utaje i prevare.

Muvedeta Butmir-Čedić, 2016. godine kao savjetnica Sebije Izetbegović,  bila je osumnjičena je zbog više teških kaznenih djela koji se stavljaju na teret i bivšem direktoru UKCS-a Farisu Gavrankapetanoviću te Ibrahimu Ramiću i Muneveru Mrziću, potvrđeno tada je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Bitno je svakako istaknuti da je Muvedeta Čedić-Butmir tokom mandata Farisa Gavrankapetanovića obnašala funkciju direktorice Stručne nemedicinske službe KCUS-a. Međutim, kada je trenutna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović bila na čelu Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, odlučila je da Čedić postavi kao pomoćnicu za ekonomsko-finansijske poslove. Nakon što je imenovana za direktoricu UKCS-a Izetbegović je svoju prijateljicu ponovo vratila u KCUS.

Pored toga, njen suprug je bio dio afere koja se veže za direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice. Naime, Čedić je navodno Mehmedagiću prodao kuću, koju je direktor OSA-e navodno platio u kešu.

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je po naredbi ove institucije radila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kako je navedeno, kuću od 94,40 kvadrata, koja je smještena u Posavskoj ulici na broju 22, Mehmedagiću prodao za 116.000 KM. No, u odlivu sredstava sa računa osumnjičenog Mehmedagića, ova sredstva uopće nisu prikazana. Tačnije, Mehmedagić za ovu nekretninu 2017. godine nije podigao novac s računa, piše avaz.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.