23.3.2024. 19:54
0
Na današnji dan 1995. je oslobođen Vlašić: Najveća pobjeda Armije RBiH i prekretnica rata u BiH
Na danasˇnji dan, 23. marta 1995. godine, ostvarena je jedna od najvec´ih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine - oslobođen je Vlasˇic´, a na njegovom najvišem vrhu zavijorila se zastava sa ljiljanima.

Borci Sedmog korpusa pod komandom generala Mehmeda Alagića, u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa i Gardijske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, u veličanstvenoj operaciji “Domet 1” oslobodili su 23. marta 1995. godine najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Opaljeniku na visini 1.933 metra, za koji su generali evropskih armija govorili da je neosvojiv.

Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine koja se i danas proučava na vojnim akademijama u svijetu.

U ljeto 1994. godine Alija Izetbegović je, gledajući kotu Opaljenik na Vlašiću, pitao generala Alagića: "Mehmede, možemo li mi ovo osloboditi?"

"Ili ćemo uzeti ili nas neće biti", odgovorio je general predsjedniku Izetbegoviću.

"Kako, Mehmede?", pitao je predsjednik.

"Za ovo što je ispred nas ja već radim pripreme, kopam zemunice, siječem balvane, a da bismo sve savladali, moramo sačekati snijeg", samouvjereno je odgovorio general.

Pripreme za oslobađanje Vlašića vršene su na visinama preko 1.500 metara, u vrlo teškim meteorološkim uslovima uz snježne oluje. Uprkos tome, motiv za borbu kod boraca je iz dana u dana rastao i komandant Alagić je donio odluku da se napad izvede 19. na 20.03.1995. godine u jutarnjim satima. Tog jutra počela je jaka oluja na Vlašiću, ali ni to nije pokolebalo 7. korpus. Udar na agresore je počeo tačno u planirano vrijeme, u četiri sata ujutro.

Operacija oslobođenja Vlašića, s obzirom na uvjete – miniran teren, visinu snijega, hladnoću, težak teren i naoružanje s kojim se raspolagalo u odnosu na neprijatelja, sa čisto vojničkog stajališta, je najveća operacija poslije Drugog svjetskog rata u Evropi.

Ostvaren je najvažniji cilj – zaustavljena je agresorska operacija na Bihać, a pobjedom na Vlašiću, Armija Republike Bosne i Hercegovine je preuzela strategijsku inicijativu. Operacija Vlašić je bosanskom čovjeku i borcu vratila pobjednički mentalitet i nadu da je sloboda nadohvat ruke, piše Ilijas.info.

Zauzimanje Vlašića smatra se najvećim uspjehom Armije Republike Bosne i Hercegovine i prekretnicom u ratu u Bosni i Hercegovini, jer je dokazano da Armija RBiH može obavljati vojne operacije i u najekstremnijim uslovima.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.