26.1.2023. 22:27
1
Husein Mujanović uskoro izlazi na slobodu
Bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen u Srbiji za ratne zločine u BiH uskoro izlazi na slobodu. Apelacioni sud u Beogradu smanjio je prvostepenu kazu sa deset godina na četiri i po godine zatvora, potvrdila je za istragu ambasadorica BiH u Beogradu Aida Smajić.

Odluka je i zvanično objavljena na stranici Apelacionog suda u Beogradu.

"Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sjednice vijeća, donijelo je 22. decembra 2022. godine presudu Kž1 Po2  3/22 kojom je, djelimičnim usvajanjem žalbi okrivljenog i njegovih branilaca, preinačilo prvostepenu presudu i okr. Huseina Mujanovića zbog izvršenja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142, stav 1. KZ SRJ osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 6 mjeseci", piše u odluci.

Husein Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prijelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine i od tada se nalazi u pritvoru!? Pored Mujanovića, Srbija vodi proces i protiv još jednog pripadnika Armije RBiH i to Osmana Omanovića kojem na teret stavljaju zlostavljanje Srba u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić kod Brčkog.

Srbija ovakvim postupanjem krši sve sporazume i dogovore koji su postignuti u regionu glede procesuiranja ratnih zločina. Umjesto saradnje i poštivanja susjednih zemalja, Srbija se ponaša
agresivno, bahato i osvetnički, a žalosno je da bosanskohercegovačke institucije sve to nijemo posmatraju već godinama.

(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.