21.3.2023. 12:05
0
Pack: "Ne smijemo zanemariti uticaj koji Srbija i Rusija imaju u BiH"
FOTO: Twitter
"Srbija ne može u EU bez da prethodno riješi probleme s Kosovom. Srbija se igra s vatrom ako se u ovoj kritičnoj fazi ruske agresije na Ukrajinu bezrezervno ne opredijeli za EU. Pogotovo zato što se Beograd ne libi koristiti evropski novac za finansiranje svojih infrastrukturnih projekata.

Predsjednik Vučić jednom je ljubio kinesku zastavu, nakon što mu je Peking donirao maske na početku pandemije. Je li ikada poljubio zastavu EU? Jesu li građani Srbije svjesni do koje mjere EU pomaže njihovoj zemlji?", rekla je Doris Pack u intervjuu za Jutarnji list. 

Govoreći o situaciji u našem regionu ona se osvrnula i na Bosnu i Hercegovinu koja je krajem prošle godine konačno dobila status kandidata za članstvo u EU. 

"BiH treba živjeti s Dejtonskim sporazumom. Ali tamo još uvijek jačaju nacionalistički pokreti koji se zalažu za odcjepljenje. Ne smijemo zanemariti utjecaj koji Srbija i Rusija imaju u BiH", istakla je.

Pack je kritizirala politiku EU na zapadnom Balkanu. Posebno je bila oštra na primjeru Sjeverne Makedonije. 

"Sjeverna Makedonija, koja ima status kandidata od 2005., a koja je sporazumom s Grčkom 2018. i ustavno promijenila ime države kako bi mogla početi pristupne pregovore s EU. No, prvo je francuski predsjednik Emmanuel Macron zaustavio pregovore, a onda kada su oni deblokirani 2022. je Bugarska uložila veto", rekla je.

Visoka funkcionerka Evropske narodne stranke (EPP) založila se za što manju zavisnost Evrope od Rusije i Kine, te za stvaranje evropske vojske. 

"Nadam se da će države na Balkanu ostati na putu prema članstvu u EU", zaklljučila je Pack u intervjuu za Jutarnji list. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.