22.3.2023. 15:38
2
Grlić Radman o BiH: Političke snage koje su za saradnju s Hrvatskom na udaru medija
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH) danas je u online formatu prisustvovao zajedničkoj sjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Sabora Republike Hrvatske.

Brkić je tokom svog obraćanja na Odboru iznio određene stavove koji su diskutabilni u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Kazao je kako „nedostatak integracijskog puta otvara prostor Rusiji, Kini, Iranu, Turskoj i svima onima koji ne zagovaraju evropski put BiH.“

Govoreći o formiranju Vlade FBiH Brkić je kazao da je u BiH „normalno stanje traženje razgovora i kompromisa“ ali da vjeruje kako će se proces završiti u planiranom vremenu.

Božo Ljubić, predsjednik glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, naglasio je da je formiranje vlasti Federacije još uvijek u pat poziciji, što za Hrvate predstavlja velik izazov jer žele ući u vlast sa strankama građansko-bošnjačke opcije koja nema većinu jer je kontrolni paket preuzeo SDA.

Naglasio je da je SDA do većine došao nakon izbora, „kupovinom jednog broja zastupnika” koji su u skupštinu ušli na drugim listama.

Upozorio je da je građansko-bošnjački blok heterogena grupacija te da unutar njega „prepoznaje neke stranke i osobe koji jedva čekaju da se promijeni vodstvo u SDA” te da se vrate u tu stranku.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako se RH nada da će u Bosni i Hercegovini prevladati političke snage koje se zalažu za saradnju i unutar i sa susjednim zemljama, te istakao kako se protiv tih aktera vodi „gruba medijska kampanja”.

Dodao je da se primjećuje novi pristup  te „iznimna dinamika bilateralnih posjeta i susreta”.

Naglasio je da u BiH traje „gruba medijska kampanja” kojom se nastoji vršiti daljnji pritisak na visokog predstavnika Christiana Schmidta i bošnjačke političke lidere koji nastoje graditi „konstruktivne odnose” s Hrvatima i Hrvatskom te da se njihova „otvorenost za saradnju” predstavlja kao izdaja bošnjačkih interesa.

Govoreći o procesu formiranja Vlade Federacije BiH, Grlić Radman je rekao da Hrvatska preferira da se taj proces ostvari „kroz postojeće procedure”, što bi svjedočilo o „zrelosti političkih aktera” u BiH.

Ljubić je govorio kako u BiH postoje tri koncepta političara – bošnjački unitarizam koji u najvećoj mjeri promovira SDA, secesionistički koncept koji zastupa srpska politika te federalistički koncept koji između ostalog zastupa hrvatska politika.

„Pozitivno je da je međunarodna zajednica to shvatila i na neki način djeluje u smjeru da se podrže tendencije federalističkog koncepta”, naglasio je.

Grlić Radman također vidi „veliki napredak” na međunarodnoj sceni pri temi BiH.

„Sad se zapravo sve zemlje EU-a natječu ko će prije organizirati nešto vezano za BiH, ko će prije napraviti sebi nekakvu dobru vanjskopolitičku reklamu time što će govoriti o BiH”, rekao je ministar Grlić Radman i dodao da je sada „puno lakše u Bruxellesu govoriti o BiH” jer ju sada „svi žele razumjeti”.

Istaknuo je i da je međunarodna zajednica shvatila da Hrvatska u BiH nema skrivenu agendu te da je stabilnost te zemlje u interesu cijelog kontinenta.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli najavio je da će izaslanstvo Sabora 20. aprila gostovati u njemačkom Bundestagu na raspravi na temu zapadnog Balkana i BiH gdje će ponovno iskazati nezadovoljstvo deklaracijom koje je to tijelo donijelo.

Inače, jučer je u Zagrebu boravio i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. 

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.