25.3.2023. 8:08
0
Novi pokušaj u ponedjeljak: Ko će na čelo Komisije za nadzor OSA-e, i još pet zajedničkih komisija oba doma PS BiH
Novi pokušaj konstituisanja Zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH bit će u ponedjeljak 27. marta nakon fijaska 20. marta. Zbog nepostojanja komisija neke tačke su skinute sa dnevnog reda sjednica Parlamenta BiH.

Tako će u ponedjeljak biti održan nastavak konstituirajuće sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH na kojem bi se trebali izabrati predsjedavajući, te prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg. Na prošloj sjednici nijedan od dva predložena kandidata nije imao potreban broj ruku iz svih konstitutivnih naroda za predsjedavajućeg. HDZ je predložio Iliju Cvitanovića (HDZ 1990), a Albin Muslić iz SDP-a Šemsudina Mehmedovića za predsjedavajućeg. Cvitanović nije imao nijedan glas Bošnjaka, a Mehmedović Hrvata. Sjednici nije prisustvovao Kemal Ademović (NIP) koji bi mogao presuditi ko će rukovoditi Komisijom koja ima značajne ovlasti kada je riječ o nadzoru nad radom OSA-e. Zakon o OSA-i je precizirao da na mjestu predsjedavajućeg mora biti neko iz opozicije, a Cvitanović do sada nije pokazao da je opozicija, a pogotovo ne HDZ-u. Cvitanović je kao delegat u Domu naroda PS BiH podržao izbora rukovodstva Doma u kojem su Dragan Čović, Kemal Ademović i Nikola Špirić.  

Nakon što nije prošao izbor Ilije Cvitanovića, članovi Komisija iz HDZ-a nisu došli na ostale sjednice zajedničkih komisija. 

Očekuje se i nastavak sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za europske integracije, Zajedničke komisije za administrativne poslove, Zajedničke komisije za ljudska prava, te izbor predsjedavajućeg i dva zamjenika.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.