14.4.2023. 10:10
2
Mijatović: Ispred SDP-a su kandidovani građani BiH iz oba entiteta. Navikavajte se na to, to je BiH
FOTO: Vojin Mijatović / Facebook
Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović na Facebook profilu komentirao je formiranje Vlade FBiH gdje navodi da je to samo trajno rješenje koje će oduzeti moć blokade svim jednoetničkim strankama.

Kako kaže, SDP BiH je partija cijele BiH i najveća multietnička i građanska partija u BiH.


Podjela BiH 

- Nama je potpuno jasno da je većina stranaka pa i one sa kojima smo potpisali koalicioni sporazum, jednoetničkog karaktera i da im ne bi smetalo da država bude podijeljena na srpski, bošnjački i hrvatski dio. Nama je to neprihvatljivo i nikad nećemo pristati na takav scenario, SDP BiH će tamo gdje je vlast postavljati SDP-ovce, bez obzira na etničko izjašnjavanje i na adresu boravka. Visoki predstavnik je svojim odlukama u izbornoj noći pogodovao isključivo SDA-u i HDZ-u, ali i malim jednoetničkim strankama koje sada svoju političku moć crpe iz domova naroda a ne izbornog rezultata. Nalazimo se u novoj blokadi Federacije BiH i očekujem da ukoliko ne bude dogovora između domaćih aktera, Visoki predstavnik odlukom deblokira proces formiranja vlasti, ali trajnim rješenjem koje će oduzeti instrument blokade jednoetničkim strankama i omogućiti formiranje vlasti na građanskom modelu putem demokratske većine – navodi Mijatović na Facebooku.

Ddoao je da kadrove SDP-a BiH određuju isključivo organi SDP-a BiH i niko drugi. Ističe da je to nešto što je jasno kao dan i proces koji je završen. 


Građani iz oba entiteta

- Znam da mnogima smeta, ali ispred SDP BiH su kandidovani građani BiH iz oba entiteta iz reda svih naroda i bit će tako na svim pozicijama, navikavajte se na to jer to je BiH za koji se mi borimo i za koju su nam podršku na izborima dali građani BiH – poručuje Mijatović.

Naglasio je da Federacija BiH hitno mora biti deblokirana i oslobođena jednoetničke politike.

- Jer ako smo za građansku državu cijele BiH onda daj da to primjenimo, jer u suprotnom kakva je razlika između nas i antidržavne i jednonacionalne politike koju vodi Milorad Dodik – zaključio je Vojin Mijatović. 


(A.R.) 

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.