20.4.2023. 15:38
0
Zvizdić: Dodik je "trajno obolio od bosnofobije". Ne može forsirati antibosanstvo, a govoriti o koaliciji na nivou BiH
RS već u junu mora vratiti preko 300 miliona duga prema Bečkoj berzi, a do kraja godine taj iznos je veći od milijardu konvertibilnih maraka.

Svjedoci smo bjesomučne potrage za novim kreditnim zaduženjem i veoma niskog stepena izvjesnosti da će Vlada RS, odnosno gospodin Dodik naći nova sredstva, govori za intervju "Jedan" predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) objašnjavajući nervozu u SNSD-u, a što je rezultiralo i jučerašnjem napuštanjem sjednice Parlamenta BiH.

Zvizdić ne zna koliko bi kriza, odnosno blokada državnih institucija, mogla potrajati, ali podsjeća da je prije nekoliko godina blokada trajala duže od 12 mjeseci, nakon čega su se zastupnici SNSD-a „pokajnički vratili u parlamentarne klupe“. Potez SNSD-a Zvizdić vidi kao pritisak na međunarodnu zajednicu koja bi ponovo trebalo da spasi Dodika od ekonomskog fijaska.

- Zaduženje na Bečkoj berzi ne dolazi u obzir, na Londonskoj ne dolazi i sada je gospodin Dodik suočen sa činjenicom da će vrlo brzo imati nedostatak sredstava u budžetu RS i da neće moći realizirati nijedno od datih obećanja. To je bazni razlog zašto su jučer napustili sjednicu Parlamenta kako bi po staroj praksi, koju smo na žalost gledali više puta u zadnjih 15 godina, Dodik natjerao međunarodnu zajednicu da bude popustljiva u odnosu na njegove prijetnje i ucjene koje će vjerovarno uslijediti u narednim danima - govori za BHRT Denis Zvizdić.

Napuštanje sjednice Predstavničkog doma PSBiH samo je još jedan pritisak da RS dobije državnu imovinu, pa je izjava stranaka iz Federacije o nepovredivosti te imovine bila samo povod za akciju koja je uslijedila, a koja kao vrstu pritiska uključuje i blokadu države. Kako sada stvari stoje, entitet RS teško da može dobiti novac od bilo koga.

- Ta sredstva neće, sasvim sigurno, doći iz Rusije. Ta sredstva neće, u obliku kredita i direktnog novca koji bi bio ubrizgan u budžet RS, doći iz Srbije. Srbija će nastaviti pomagati, ali projektno, odnosno ciljano. Neizvjesna su isto tako sredstva kada govorimo o ovoj zadnjoj posjeti i kontaktima sa Narodnom Republikom Kinom, jer i Kina želi da pomogne ili ulaže samo projektno - objašnjava Denis Zvizdić za "Jedan".

Predsjedavajući Zvizdić smatra da je Milorad Dodik "trajno obolio od bosnofobije", te da on ne može forsirati antibosanstvo, a govoriti o nekoj koaliciji na nivou Bosne i Hercergovine.

- Kada govorimo o koaliciji na nivou Bosne i Hercergovine, ne treba stalno gasiti vatre koje potpaljuje kao ključni politički piroman Dodik svakih tri mjeseca, svakih šest mjeseci ili godinu dana. Mi ćemo morati zauzeti potpuno novi stav kada govorimo o koaliciji sa SNSD-om sve dok se gospodin Dodik bude ovako odnosio prema interesima države Bosne i Hercegovine. Crvena linija je država Bosna i Hercegovina. Naš interes je jačanje države Bosne i Hercegovine i prvenstveno i primarno mislimo o državi , a ne nikako o koaliciji. Da li će koalicija opstati, to ćemo vidjeti, ali ona ne može opstati ako se bude forsirala antibosasnska politika - kategoričan je Zvizdić, prenosi Avaz. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.