26.4.2023. 13:29
1
NSRS: Višković poručio da je BiH mrtva, čestitao zastupnicima koji su napustili sjednicu PS BiH
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike srpske Igor Žunić obrazložio je danas, na posebnoj sjednici Parlamenta, Informaciju o zaključcima Narodne skupštine Republike srpske od 17. februara 2020. godine o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH i Informaciju o zaključcima NSRs usvojenim 10. decembra 2021. godine.

Žunić je rekao da se Ustavni sud BiH od ustavobranitelja transformisao u ustavotvorca i tako postao faktor destabilizacije, a pravnim aktima stavio se iznad svojih ovlaštenja i postao političko oružje za razgrađivanje pravnog poretka Republike srpske. On je istakao da jedna od najvažnijih odluka - pokušaj Ustavnog suda BiH da ukine 9. januar kao Dan Republike srpske, predstavlja primjer izvrtanja istorijskih činjenica i kreiranja odgovornosti za građanski rat u BiH.

Žunić je podsjetio da je Narodna skupština na posebnoj sjednici, održanoj 17. februara 2020. godine, donijela zaključke o Informaciji o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH, kojim pored ostalog NSRs obavezuje sve institucije Rs da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske odluke Ustavnog suda BiH.

Obratio se i premijer Rs Radovan Višković koji je na početku obraćanja čestitao srpskim zastupnicima koji su napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kao odgovor na potpisivanje izjave o državnoj imovini nekoliko političkih stranaka u Sarajevu. 

"Tu se pokazalo srpsko jedinstvo. Ovo je jedna perfidna igra s mentorima u Sarajevu da sve probleme iz FBiH prebace u Rs i oni to uspješno rade. Bio sam jedan od zagovornika da će brzo formiranje Vijeća ministara biti u pravcu oživljavanja BiH, a ona je izgleda preminula davno, samo nam još nije došao poštar da nam to saopšti.

Bila je priča neke osmorke, dvojke, trojke da misle da ova zemlja može ići naprijed. Ona može ići naprijed samo ako se uvažavamo, ako su ustavna načela vodilja i da su ustavna prava zagarantovana. Zašto trošiti riječi da je imovina Rs naša. A onda se drzne Kristija Šmit. Ovo je protektorat, ovo je kolonijalna država. Kako je moguće da jedan čovjek kako god se zvao, je stariji od NSRS, PS BiH, od svih skupština kantona, da on sebi da za pravo da u izbornoj noći mijenja Izborni zakon. A onda ti koji su mu aplaudirali trebalo im je 20 i više godina da traže da on ode, da podnese ostavku i da nije dobrodošao u BiH", kazao je Višković.   

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.