26.4.2023. 19:50
0
NSRS usvojila: Poziv sudiji iz RS da se povuče iz Ustavnog suda BiH
NSRS je nakon skoro osam sati zasjedanja usvojila zaključke o povlačenju sudije iz RS-a iz Ustavnog suda BiH. Zaključak je podržalo 47 poslanika, dva su bila protiv, a 11 uzdržanih.


Usvojena je informacija i zaključci od 17.2.2020. godine o antiustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH.

“NSRS poziva sudije Ustavnog suda BiH iz Rs da podnesu ostavke dok NSRS ne odluci drugačije”.

Usvojen je i zaključak sedam stranaka vladajuće većine o tome da stranke iz Rs u PD PS BiH pripreme zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija, za je glasalo 56, protiv 2, a nije bilo suzdržanih.

Zaključci kluba poslanika SDS su odbačeni. 

Glasanjem po tački 2, objedinjene rasprave o zaključcima sa sjednice NSRs od 10. decembra 2021.godine, potvrđeno je opredjeljenje RS da povuče saglasnost sa formiranja OS BiH, pravosuđa, UIO BiH odnosno o prijenosu nadležnosti ali se rokovi za realizaciju ukidaju. To će, navode, omogućiti Vladi da akte o vraćanju nadležnosti uputi u skupštinsku proceduru, kada to bude neophodno za zaštitu i opstanak RS.

(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.