28.4.2023. 22:50
1
Čović: Novi partneri u vlasti moraju povratiti povjerenje Bošnjaka i Hrvata
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL
Predsjednik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će odnose Bošnjaka i Hrvata uspjeti popraviti partneri u vlasti koji su u petak izabrali novu Vladu Federacije BiH, a što su redom pozdravile i međunarodne administracije koje djeluju u BiH.

“Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda“, rekao je Čović gostujući u petak navečer u programu RTV HB, prenosi N1. 

Dodao je kako vjeruje da će novi partneri uspjeti izgraditi nove odnose dva naroda i pojasnio kako su ga teško poremetile stranke koje su danas otišle u opoziciju, očito aludirajući na vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) i blisku im Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića.

Čović navodi kako će test odnosa biti prestanak prakse “preglasavanja Hrvata u državnom Predsjedništvu BiH te entitetu Federaciji BiH”.

„Usvajanje izbornog zakona bi relaksiralo odnose i osiguralo legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda“, rekao je on.

Tijekom dana tijesnom većinom glasova izabrana je nova Vlada Federacije BiH.

Deblokadu izbora izvršne vlasti u ovome entitetu omogućio je dan ranije visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt.

Izbor nove vlade poduprli su vodeći međunarodni dužnosnici.

„Sada je vrijeme da vladajuća koalicija počne vladati i provoditi vitalne reforme potrebne za rast ekonomije Federacije BiH, jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i poboljšanje socijalnih usluga“, naveli su iz američkog veleposlanstva u BiH.

Iz Izaslanstva EU u Sarajevu i Ureda visokog međunarodnog predstavnika su naveli kako nova vlada ima povijesnu odgovornost kako bi s drugim institucijama vlasti u zemlji ubrzala put u Europsku uniju, prenosi N1. 



(A.R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.