10.5.2023. 16:30
0
Schmidt se obratio Vijeću sigurnosti UN-a: "Hrvatska i Srbija potpuno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH"
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku predstavio je svoj izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini koji pokriva period od 16. oktobra 2022. do 15. aprila 2023. god..

Schmidt je naveo radikalizaciju retorike u entitetu RS, navodeći i ime predsjednika entiteta Milorada Dodika, a osim toga su navedene i izjave pojedinih lidera vjerskih zajednica.

Pored Šmita, prisutnima će se obratiti i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Ona će predstaviti izvještaj koji je ranije premijer RS Radovan Višković uputio ka generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu.

"Reisu-l-ulema Husein ef Kavazović je lično iskusio napade i poniženja tokom rata i sada je uključen u dijalog i pomirenje i ja to cijelim. Posebno uz postojeću potrebu za međureligijskim dijalogom koji trebamo mi kao međunarodna zajednica podržati", istakao je Šmit.

Osim toga, Šmit je naveo da bi bilo dobro da se tri člana Predsjedništva BiH više dogovaraju i izlaze sa zajedničnom politikom u korist države i građana. 

"Pozivam političke lidere u BiH da pokrenu sveobuhvatnu reformu da se implementiraju odluke Evropskog suda za ljudska prava. Pozivam članove međunarodne zajednice da podrže napore da se izliječe ratne traume u društvu. Negiranje genocida u Srebrenici i glorificiranje ratnih zločinaca su i dalje problem. Kada se radi o krivičnom gonjenju za ratne zločine, BiH je najviše napredovala u regionu", rekao je visoki predstavnik. 

"Hrvatska i Srbija potpuno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Malo je progresa postignuto na implementaciji agende 5+2", rekao je Šmit.

"U RS novi zakoni ograničavanju prostor za civilna društva i nezavisne medije. Također, pitanje državne imovine se treba riješiti na osnovu konsenzusa. NSRS je donijela odluke koje sam suspendirao, a na kraju je Ustavni sud poništio te odredbe. Ako svi postignu dogovor o državnoj imovini svi dobivaju.

Dešavanja u RS nisu uobičajena. Lider Milorad Dodik otvoreno poziva na nezavisnost RS. Njegova retorika je secesionistička. Ništa od toga nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ugrožava postojanje države. Obje vlade su uspostavljene i operativne. Ali, FBiH je bila u političkoj blokadi 7 mjeseci", rekao je Šmit.


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.