31.5.2023. 13:05
0
Vidović pojasnila razliku između današnje i prošle presude: "Napravljen je značajan korak dalje"
Advokatica Vasvija Vidović, stava je kako je danas izrečena presuda tribunala u Hagu kojom su bivši šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije, Jovica Stanišić i Frank Simatović, presuđeni na 15 godina zatvora jako pravedna. Podcrtava - danas je napravljen značajan korak dalje u odnosu na prvostepenu presudu.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostepenom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH. Danas je izrečena konačna presuda. Kazna je povećana na 15 godina, za obojicu. Advokatica Vasvija Vidović, gostujući u specijalnom programu N1 posvećenoj presudi, stava je da je konačna presuda jako pravedna, navodi N1. 

“Prosto bi bilo nevjerovatno da je utvrđen udruženi zločinački poduhvat (UZP) za događaje u Hrvatskoj, a da nije uztvrđen UZP kada je u pitanju ratno rukovodstvo Srbije za događaje koji su se desili u BiH i Hrvatskoj. Ova presuda je to djelomično ispravila i pravedna je jer je sigurno da je politika Službe državne bezbjednosti Srbije u velikoj mjeri projektovala rat”, navela je Vidović.

No, šta je razlika između prvostepene presude kojom su Stanišić i Simatović proglašeni krivima i osuđeni na po 12 godina zatvora, u odnosu na ovu današnju?

“Prvostepenom presudom bili su osuđeni samo na događaje koji se tičuŠamca, i to samo za pomaganje i podržavanje zločina”, započela je sa pojašnjenjem Vidović.

Međutim, dodaje ona, današnjom presudom napravljen je značajan korak dalje.

“Proglašeni su krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu po svim tačkama optužnice u Bosni i Hercegovini, te za umješanost u neke događaje u Hrvatskoj. To je vrlo značajno. Ova presuda otišla je daleko, značajan korak dalje u odnosu na prvu”, podcrtala je Vidović.

Istakla je i stav kako ova presuda mora biti važna i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o tome šta se dešavalo.

“Neka se dobro zamisle zašto nisu tužena lokalna rukovodstva u pojedinim opštinama!”, poručila je Vidović, dodajući da ova presuda može biti sjajna vodilja. Umjesto toga, rekla je, Tužilaštvo BiH se bavi “enormno sitnim slučajevima”. 



(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.