1.6.2023. 12:57
0
Kurti: Uvedite sankcije Srbiji, a ne nama, Blinken je naivan
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da oni koji govore o sankcijama trebalo bi možda dublje da porazmisle.

Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i finansira fašističku miliciju u sjevernom dijelu moje zemlje, te bi možda oni trebalo da dobiju sankcije - ponovio je još jednom Kurti optužbe na račun Srbije.

Kosovo je već primilo prvu sankciju – otkazano mu je učešće u Defender Europe 2023, čime se Priština hvalila godinu dana. Prije nepunih desetak dana su u Prištini ceremonijom Kurti i Osmani ozvaničili početak upravo ove vježbe sa svojim NATO partnerima i ambasadorom SAD-a.

Sada je ambasador Hovenijer jasno označio kosovskog premijera kao izazivača trenutne krize, stavljajući do znanja da postoji kompromitacija odnosa sa SAD-a.

Od kada su specijalne jedinice kosovske policije na silu uvele u petak tri albanska gradonačelnika u opštine na Sjeveru, državni sekretar Entoni Blinken (Antony), odnosno State Department, oglasio se dva puta, snažno osuđujući jednostran potez, zatraživši hitnu deeskalaciju tenzija.

Ove se riječi od petka u kontinuitetu ponavljaju, ali do sada bez rezultata.

"Blinkenova oglašavanja naivna i pogrešna"

- Naivna i pogrešna su - kaže Kurti za Blinkenova oglašavanja, dok njegov blizak saradnik – predsjednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca dodaje: „SAD ne razumiju poziciju Kosova“.

Ipak, kosovski premijer i sada poručuje da su SAD „ključni prijatelj i partner Kosovu“, uprkos tome što „imaju male razlike u pristupu“.

- Priznajem i znam da kada su u pitanju pristupi, mi imamo malu razliku, ali iskreno, ne osjećam da je bilo kakva vrsta sankcija na Kosovu ispravna mjera - kazao je.

Štaviše, Kurti je za Fajnenšel Tajms potvrdio da je u dnevnim kontaktima sa američkim ambasadorom u Prištini.

Spreman je i da sa predsjednikom Srbije održati sastanak uz posredovanje Brisela.

Pozdravio je čak raspoređivanje NATO trupa, kazavši: „Još od prošle godine pozivam da bude više trupa NATO-a“.

Dok zapadni međunarodni partneri Kosova, sa najviših pozicija, listom ukazuju na njega kao na odgovornog za pokretanje krize, očekujući da izmjesti gradonačelnike na alternativne lokacije i povuče policiju iz opštinskih zgrada, Kurti poručuje:

- Konačno se dokazalo koga imamo nasuprot – ekstremiste u maskama koji pale sve što nije srpsko. 


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.