15.6.2023. 14:28
0
Vučić tvrdi da su "djeca od 12, 13 i 14 godina spremna da poginu" na sjeveru Kosova
FOTO: Pixsell
"Nijednu noć ne mogu da spavam jer znam šta se zbiva noću na sjeveru Kosova, bukvalno sve vri, djeca od 12, 13 i 14 godina su spremna da poginu, i to moramo da spriječimo, siti su Aljbina Kurtija i svih mogućih laži", izjavio je danas u Beogradu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar rekao da su srpska djeca od 12 godina u Leposaviću “jurila kola” kosovskih snaga reda u noći između srijede i četvrtka i naglasio da “niko više neće da trpi” kosovske snage reda, “ni njihov teror”.

“Užasno je teška situacija za nas, trudimo se da sačuvamo mir gotovo po svaku cijenu, ali imamo posla sa ljudima koji po svaku cijenu žele da ne bude mira. Ostaje nam da se borimo i uzdamo u zdrav razum. Nadam se da će Evropska unija i Sjedinjene Države imati dovoljno snage da urazume one koji se ponašaju iracionalno”, rekao je Vučić.

Govoreći o hapšenju trojice graničnih policajaca, pripadnika Policije Kosova, koje se dogodilo u srijedu, a za koje Priština tvrdi da su oteti s teritorije Kosova, Vučić je rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti sam priznao da su uhapšeni pogazili sve norme međunarodnog prava.

Vučić je podsjetio da je Kurti kazao da su uhapšeni bili unutar Kosova, na 300 metara od administrativne linije između Srbije i Kosova i naglasio da pripadnici Policije Kosova po Vojno-tehničkom sporazumu nemaju pravo i ne smiju da budu tamo jer kada žele da priđu na kilometar administrativnoj liniji to moraju da prijave KFOR-u 36 sati ranije.

Srbijanski predsjednik upitao je šta su kosovski policajci tražili na mjestu na kom su uhapšeni sa dugim cijevima, odnosno da li su željeli da “ubiju nekoga ko je htio da prebaci Koka-Kolu ili flašu kisele vode” preko administrativne linije, “ili da ih reketiraju i uzmu pola”.

Vučić je rekao da mu je “odvratno da se pravda za gluposti” jer prilikom tog hapšenja “niti je ko prebijen niti se šta dogodilo”.

Ocijenio je da je u pitanju bio “rutinski posao” srbijanskih organa reda i istakao da se nikada do sada nije desilo da pripadnici Vojske Srbije ili srbijanske policije pređu administrativnu liniju “jer o tome imaju direktno naređenje”.

Govoreći o protestima na kojima se traži odgovornost za erupciju govora mržnje i nasilja u Srbiji koja je dovela do dva masovna ubistva početkom maja, Vučić je kazao da se Srbija trudi da preuzme najbolje demokratske tekovine Evropske unije.

“Jedino što nismo preuzeli to je da ubijemo Boga u demonstrantima, mi to ne umijemo da radimo i nećemo da radimo, izbjegavat ćemo do posljednjeg trenutka”, naglasio je Vučić.

Obraćajući se direktno predsjednici Slovenije Vučić je istakao da je u Srbiji sloboda medija takva da bi on “svakoga dana trebalo da odgovori da li je Hitler ili Musolini”, dodajući da se već navikava na to i poručio da on njoj “ne želi baš taj stepen sloboda”, prenosi Slobodna Bosna (SB).



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.