6.6.2023. 19:20
0
Dvije ruske grupe se bore na strani Ukrajine protiv Kremlja: Šta znamo o njima?
Posljednjih dana u fokusu svjetskih medija su operacije dvije ruske naoružane grupe koje izvode operacije u Rusiji, uz granicu sa Ukrajinom. U javnosti poznati i kao „ruski partizani“ posljednjih dana imale su uspjeha u Belgorodu, ali za njih se i ranije čulo. Ratuju na strani Ukrajine i imaju namjeru da okončaju vladavinu Vladimira Putina.


Prema dostupnim operacijama radi se o dvije grupe: Ruski dobrovoljački korpus (RVC) i Legija slobode Rusije. Ukrajina negira da stoji iza njihovih operacija u Rusiji i ističe da su pripadnici ovih formacija državljani Rusije.

Ruski dobrovoljački korpus

RVC je osnovao ruski državljanin, ekstremni desničar, prošlog augusta i sastoji se od Rusa koji se bore u i za Ukrajinu protiv svoje zemlje. U nedjelju je rečeno da stoji i iza napada u Belgorodskoj oblasti u kojem je zarobljeno nekoliko vojnika, a ranije je rečeno da je izvršio i druge vojne upade, uključujući u martu i aprilu, piše Reuters. Ukrajinska vojna obavještajna agencija kaže da je RVC nezavisna grupa unutar Rusije koja također ima jedinicu u ukrajinskoj Legiji stranaca. Legija stranaca kaže da nema nikakve veze sa RVC-om.

Denis Kapustin, koji je sebe opisao kao komandanta RVC-a, rekao je da će grupa izvršiti još racija kada je razgovarao s novinarima na ukrajinskoj strani granice 24. maja. Novinari su ga više puta pitali o izvještajima zapadnih medija da je njegova milicija koristila američku vojnu opremu koja je trebala pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske invazije, ali je on odbio da direktno odgovori. Američka Liga za borbu protiv klevete opisala je Kapustina kao „ruskog neonacistu koji je godinama živio u Njemačkoj“.

„Imam svoje stavove, to je patriotski skup stavova, to je tradicionalistički skup pogleda, to je desničarski skup stavova“, rekao je.

„Znate, nikada me nećete naći kako mašem zastavom sa kukastim krstom, nikada me nećete naći kako podižem ruku na Hitlerovom znaku“, dodao je.

Legija slobode Rusije

Legija slobode Rusije kaže da je formirana u proljeće 2022. godine „iz želje Rusa da se bore u redovima Oružanih snaga Ukrajine protiv Putinove naoružane bande“. Grupa kaže da sarađuje s ukrajinskim oružanim snagama i djeluje pod ukrajinskom komandom. Rečeno je da je odgovorna za napad na Belgorod prošlog mjeseca i da se bori u istočnoj Ukrajini. Ukrajinska vojna obavještajna služba saopštila je da su napadi u Belgorodu uključivali samo građane Rusije i da imaju za cilj stvaranje „sigurnosne zone“ za zaštitu ukrajinskih civila. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.