14.6.2023. 14:05
0
SBiH traži da Komisija za izbor i imenovanje predloži više imena za ustavnog sudiju, odlučujući glasovi trojke
Sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH još uvijek nije zakazana, a na kojoj bi se trebao utvrditi konačan prijedlog za izbor sudije Ustavnog suda BiH.

Iz Stranke za BiH čija je dopredsjedavajuća tog doma i član Komisije Edina Gabela stava su da bi pred zastupnike trebalo doći više imena za sudiju Ustavnog suda BiH, posebno imajući u vidu period na koji se sudija imenuje. Sudija Ustavnog suda BiH ide u penziju sa navršenih 70 godina života. HDZ BiH insistira da pred parlamentarce dođe samo ime Marina Vukoje, kadra bliskog HDZ-u koji nema iskustva u pravosuđu.

Šef Kluba Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić na današnjoj press konferenciji je kazao da je to ključna tačka dnevnog reda naredne sjednice koja će biti održana 21. juna.

„Kolegica Gabela će na Komisiji glasati na način da tražimo više kandidata pred federalne parlamentarce i smatramo da je to demokratski i smatramo da predstavnici trojke imaju moralnu i zakonsku odgovornost da traže više kandidata. Bilo bi loše da dođe samo jedan kandidat“, kazao je Čavalić.

Kazao je da će kada dobiju konačnu informaciju koliko će biti kandidata kao klub donijeti odluku da glasaju za najboljeg kandidata.

Zastupnik SDP-a Belmin Zukan je u emisiji Polis u ponedjeljak kazao da će Mašić i Žuljević podržati stav da se predloži prijedlog sa više imena. 

Kada je riječ o promjeni u rukovodstvu Doma, Čavalić je kazao kako do toga neće doći te da su takvog stava i u strankama trojke. 

"Trebamo čuvati dignitet Federalnog parlamenta, on ne bi trebao biti polje za ucjene, igre. Bili smo šokirani i tim prijedlogom kada je došao", kazao je Čavalić. 

Podsjećamo, Klub PDA u Predstavničkom domu predložio je da se razriješi Edina Gabela sa mjesta dopredsjedavajuće, a imenuje Arnel Isak. 

Ko su članovi Komisije za izbor i imenovanja

Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma FBiH ima 11 članova i to Mladen Bošković, Antonio Sesar i Feliks Vidović iz HDZ-a, Damir Mašić i Aner Žuljević iz SDP-a, Rasim Smajlović iz NiP-a, Dragan Mioković iz Naše stranke, Dajana Čolić iz DF-a, Irfan Durić iz NES-a, Eldar Čomor iz SDA i Edina Gabela iz SBiH-a. 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović više puta je kazao kako će Vukoja biti izabran za ustavnog sudiju. To može značiti samo da je o tome postigao dogovor sa koalicionim partnerima odnosno predsjednicima SDP-a, NIP-a i Naše stranke. No, da li će svi članovi Komisije i parlamentarci poslušati svoje stranačke predsjednike ili će glasati prema vlastitom nahođenju pokazat će se 21. juna. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.